Blockad mot Ryanair avblåst

LUFTFART2015-08-10

Den svenska fackliga sympatiblockaden mot Ryanair är avblåst. Företaget hade vägrat att teckna kollektivavtal med det danska flygfacket, men flyttade på grund av konflikten sin flygbas från Danmark till Litauen.

Bakgrunden till den fackliga striden var Ryanairs planer på att öppna en ny flygbas på Kastrup. Det danska facket för flygpersonal, FPU, krävde kollektivavtal med bland annat rätt till betald semester och sjuklön för personalen. Företaget sade nej, och förbundet varslade om konflikt i början av juli. Då hade den danska Arbetsdomstolen bekräftat att facket hade rätt att gå i konflikt för att få kollektivavtal.

På begäran av FPU, som ingår i Servicefacket, varslade ST, Seko och Transportarbetareförbundet om sympatiblockad. Ifall Ryanair skulle dirigera om trafiken från Kastrup till Sturup, Landvetter eller Ängelholm skulle förbundens medlemmar vägra att utföra arbete på marken.

Ryanair valde emellertid att flytta flygbasen från Kastrup till Kaunas i Litauen. Några dagar senare stängdes även företagets andra bas i Billund. Ryanairs personaldirektör Eddie Wilson anklagar i ett pressmeddelande det danska fackförbundet för att vara “oflexibelt och oförmöget att anpassa sig till modern flygtrafik, där kunderna vill ha låga taxor och effektivitet”.

FPUs vice ordförande Anders Mark Jensen säger till Publikt att företagets agerande inte var förvånande utifrån dess antifackliga historik. Men han blev överraskad av att det gick så snabbt.

– Ryanair brukar strida i åratal mot facken. Här gick det extremt fort, och de anklagade hela det danska samhället.

Personalen på de danska flygbaserna var i huvudsak från andra länder än Danmark. ”Så långt vi vet fick de transfer till andra baser”, säger Anders Mark Jensen.

Danska LOs vice ordförande Lizetta Risgaard skriver i en kommentar på LOs hemsida att facket fått ett starkt stöd både i den danska opinionen och bland löntagare i Europa. ”Vårt samarbete med den europeiska fackföreningsrörelsen är avgörande för att fortsatt försvara löntagarnas rätt till ordentliga löne- och arbetsvillkor – både i Danmark och i övriga länder.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA