Blockad mot Ryanair avblåst

LUFTFART2015-08-10
Den svenska fackliga sympatiblockaden mot Ryanair är avblåst. Företaget hade vägrat att teckna kollektivavtal med det danska flygfacket, men flyttade på grund av konflikten sin flygbas från Danmark till Litauen.

Bakgrunden till den fackliga striden var Ryanairs planer på att öppna en ny flygbas på Kastrup. Det danska facket för flygpersonal, FPU, krävde kollektivavtal med bland annat rätt till betald semester och sjuklön för personalen. Företaget sade nej, och förbundet varslade om konflikt i början av juli. Då hade den danska Arbetsdomstolen bekräftat att facket hade rätt att gå i konflikt för att få kollektivavtal.

På begäran av FPU, som ingår i Servicefacket, varslade ST, Seko och Transportarbetareförbundet om sympatiblockad. Ifall Ryanair skulle dirigera om trafiken från Kastrup till Sturup, Landvetter eller Ängelholm skulle förbundens medlemmar vägra att utföra arbete på marken.

Ryanair valde emellertid att flytta flygbasen från Kastrup till Kaunas i Litauen. Några dagar senare stängdes även företagets andra bas i Billund. Ryanairs personaldirektör Eddie Wilson anklagar i ett pressmeddelande det danska fackförbundet för att vara “oflexibelt och oförmöget att anpassa sig till modern flygtrafik, där kunderna vill ha låga taxor och effektivitet”.

FPUs vice ordförande Anders Mark Jensen säger till Publikt att företagets agerande inte var förvånande utifrån dess antifackliga historik. Men han blev överraskad av att det gick så snabbt.

– Ryanair brukar strida i åratal mot facken. Här gick det extremt fort, och de anklagade hela det danska samhället.

Personalen på de danska flygbaserna var i huvudsak från andra länder än Danmark. ”Så långt vi vet fick de transfer till andra baser”, säger Anders Mark Jensen.

Danska LOs vice ordförande Lizetta Risgaard skriver i en kommentar på LOs hemsida att facket fått ett starkt stöd både i den danska opinionen och bland löntagare i Europa. ”Vårt samarbete med den europeiska fackföreningsrörelsen är avgörande för att fortsatt försvara löntagarnas rätt till ordentliga löne- och arbetsvillkor – både i Danmark och i övriga länder.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.