Norskt fack i strid med Ryanair

ARBETSRÄTT2013-09-05

Det norska fackförbundet Parat har stämt flygbolaget Ryanair inför domstol, sedan en flygvärdinna blivit avskedad tidigare i år. Tvisten kan komma att prövas enligt norsk lag.

Flygvärdinnan Alessandra Cocca var anställd av Ryanair med placering i Moss sex mil söder om Oslo. Hon avskedades sedan hon anmält till arbetsgivaren att hennes kabinchef luktat av alkohol. Enligt Ryanair var skälet till uppsägningen att hon inte kunde hantera högtalarsystemet ombord.

Striden handlar nu om vilken lagstiftning som ska gälla för Ryanairs anställda. Parat, med stöd av norska LOs juridiska avdelning, hävdar att norska arbetsmarknadsregler ska tillämpas för personal som är baserad och bosatt i Norge. Ryanair hävdar att irländsk lagstiftning ska gälla, eftersom de anställda arbetar på Irlandsregistrerade flygplan.

I tingsrätten i Moss vann Ryanair, men Parat överklagade till lagmansrätten. Nu har lagmansrätten avgjort att det är norsk lagstiftning som ska gälla. Därmed återförvisas målet om Alessandra Cocco till tingsrätten.

”Domen i lagmansrätten bekräftar vårt påstående att Ryanair systematiskt och å det grövsta har brutit mot norsk lag under många år. Den här domen tillvaratar norska arbetstagares rätt mot stora bolag som menar att de fritt själva kan välja vilka lagar och regler de ska följa”, säger Parats vice ordförande Vegard Einan i ett pressmeddelande.

Efter domen deklarerade Ryanairs ombud att bolaget kommer att överklaga till Högsta domstolen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA