Norsk avtalstvist till svenska AD

ARBETSRÄTT2014-01-09

Det norska flygbolaget Norwegian har stämt norska pilotfacket inför den svenska Arbetsdomstolen. Norwegian vill att svensk rätt ska gälla för de piloter som är stationerade i Sverige, skriver Lag & Avtal.

Tidigare fanns ett gemensamt kollektivavtal för norska, danska och svenska piloter mellan Norwegian och den norska centralorganisationen Yrkesorganisasjonenes Sentralfordbund, där pilotfacket Parat ingår. Parat organiserar också annan kabinpersonal. 2 november 2013 genomfördes en verksamhetsövergång, som innebar att flygbolaget tog över moderbolagets piloter, skriver Lag & Avtal.

Efter strejkhot och medling delades det gemensamma avtalet upp i tre separata kollektivavtal – ett för piloter stationerade i Oslo, ett för piloterna i Köpenhamn och ett för de piloter som utgår från Arlanda.

Tvisten berör drygt 150 piloter i Sverige. Flygbolaget vill att Arbetsdomstolen slår fast att det norska huvudavtalet, som förut delvis ingick i det gemensamma kollektivavtalet, inte är en del av det svenska kollektivavtalet, skriver tidningen. Flygbolaget vill också att AD ska avgöra att svensk arbetsrätt ska gälla när kollektivavtalet ska användas för anställda i Sverige.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA