Bodil Lindqvist anmäler EU-länder till Europadomstolen

PUL2004-06-14

Konfirmandlärare Bodil Lindqvist har anmält Sverige och övriga EU-stater till Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Hon anser att införandet av EUs datadirektiv och PUL kränker yttrandefriheten.

Av:  Christoph Andersson

Nyligen dömde Göta Hovrätt Bodil Lindqvist för brott mot PUL och EUs datadirektiv. Anledningen var att hon 1998 publicerat en skämtsam hemsida om sin egen församling. Bland annat skrev hon att kyrkvaktmästaren Mariette trillat ner från en stege och skadat foten. Brottet räknas som ringa, med följd att inget straff döms ut.

”Även om domen inte medför att Bodil Lindqvist skall avtjäna straff så inverkar den ändå på hennes rättsfär på så sätt att domen kan läggas till grund för t ex en skadeståndstalan mot henne”, skriver Bodils advokat Sture Larsson till Europadomstolen.

Han vill att domstolen i Strasbourg prövar om Göta hovrätts dom strider mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter. Men också om Sverige och EUs övriga medlemsstater genom att införa datadirektivet kränkt konventionen. Med stöd av PUL och datadirektivet anser nämligen Hovrätten att yttranden av ”alldaglig” karaktär – exempelvis om en fotskada – inte ska åtnjuta samma skydd som omstridda uttalanden.

”Hovrätten anser att den som yttrar något nedsättande och kontroversiellt om en person kan påräkna skydd av yttrandefriheten medan den som säger något alldagligt ska straffas”, skriver Sture Larsson och kallar domen ”förbryllande”.

Han vill också få prövat om det står i överensstämmelse med konventionen att Bodil Lindqvist och andra hemsidesmakare på förhand måste anmäla viss nätpublicering till Datainspektionen. I Sture Larssons ögon är anmälningsförfarandet ”förhandscensur”, som strider mot konventionen.

”I yttrandefrihetshänseende reser målet ytterligare en frågeställning”, skriver advokaten till Europadomstolen. ”Om Bodil Lindqvist i en tryckt dagstidning/.../ hade berättat om Mariettes skadade fot /…/ kan det hållas för visst att inga rättsliga åtgärder följt på detta”.

Sture Larsson och Bodil Lindqvist undrar varför innehållet på en EU-medborgares hemsida ska bedömas annorlunda än innehållet i en tidning.
Det kan ta upp till ett år innan Europadomstolen fattar beslut om anmälan ska behandlas eller ej.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA