”Borgerlig propaganda” från myndighetschefer

NYHET2006-02-27

Generaldirektörer i staten bedriver högerpropaganda, hävdar Sekos ordförande Janne Rudén. Enligt Seko visar en granskning av tidningars debattsidor att myndighetscheferna förespråkar privatiseringar och marknadslösningar.

Seko har granskat artiklar, rapporter och pressmeddelanden, i huvudsak för de senaste två åren, där höga företrädare för vissa statliga myndigheter och bolag uttalat sig. De man sökt på är Banverket, Vinnova, Posten, SJ, Svenska Kraftnät, Post- och telestyrelsen, Konkurrensverket, Arbetslivsinstitutet och Medlingsinstitutet.

I 300 artiklar framförs politiska åsikter, bedömer Seko. Och dessa har gemensamt att de argumenterar för typiska högeråsikter. Exempel på rekommendationer från generaldirektörer är höjd pensionsålder, bortre gräns för sjukskrivningar, privata sjukhus och begränsade löneökningar för kvinnor i vård och omsorg.

”Det mest förvånande är att det i alla dessa åsikter finns ett sammanhängande, underliggande budskap som genomgående går ut på att marknaden och de privata företagen ska stärkas, att privatiseringar och avregleringar är av godo – men utan att några analyser görs av vilka konsekvenser detta får för löntagare, pensionärer och vanligt folk”, skriver Seko i sin rapport.

Fackförbundet säger att man inte vill hindra höga offentliga chefer från att delta i den offentliga debatten, men att det legitima i ställningstagandet för en uttalad privatiseringsideologi måste ifrågasättas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA