Bostadsbidrag betalas ut felaktigt

FÖRSÄKRINGSKASSAN2011-02-28

Försäkringskassan betalar ut felaktiga bostadsbidrag i fyra fall av tio. Det framgår av en redovisning av utfallet efter 2009 års taxering av hushållen.

Bostadsbidrag betalades ut till mer än 234 000 hushåll under 2009. Hur stort bostadsbidrag ett hushåll har rätt till beror på inkomsten. När Försäkringskassan nu jämför de preliminära uppgifter som hushållen uppgett, och som låg till grund för utbetalningarna under 2009, med den faktiska taxerade inkomsten visar det sig att utbetalningarna blivit fel i fyra fall av tio.

13 procent av hushållen får nu ytterligare bostadsbidrag utbetalt, medan 28 procent tvingas betala tillbaka hela eller delar av sitt bostadsbidrag.

I ett pressmeddelande väljer Försäkringskassan att påpeka att det ändå var en majoritet som fick rätt bostadsbidrag under 2009:

”Bostadsbidraget baseras på inkomstuppgifter för ett helt kalenderår i taget. Sker det några förändringar under året så är det bara att anmäla det till oss. Om inkomsterna beräknas bli högre än vad som anmälts, ska man anmäla direkt så att bostadsbidraget kan justeras”, skriver verksamhetsutvecklaren Marie Silfverberg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA