Brevbärare uppvaktade ministern

POSTEN2011-09-12

Brevbärarna kräver postboxar. Minst hälften av hela kåren har lämnat sina namnunderskrifter till civil- och bostadsminister Stefan Attefall.

I torsdags uppvaktade brevbärarnas huvudskyddsombud från Posten och Bring Citymail civil- och bostadsminister Stefan Attefall. De vill se en snabbare utbyggnad av de så kallade fastighetsboxarna i befintliga hus. Med sig hade de 6 200 namnunderskrifter, ungefär hälften av alla yrkesverksamma brevbärare.

– Men egentligen tror jag att 90 procent av brevbärarna står bakom ett sådant krav, säger huvudskyddsombud Stefan Fougt vid Posten Meddelande Sverige AB.

Han tycker att Stefan Attefall visade stor förståelse för brevbärarnas synpunkter.

– Han har visst själv prövat på brevbärarjobbet. Däremot hade han svårt att lämna några utfästelser, säger Stefan Fougt.

För brevbärarna är springet i trappor i flerfamiljshus en viktig arbetsmiljöfråga. Många tar dagligen 6 000 trappsteg eller mer. Som en följd av det kommer med åren hjärtbelastning och förslitningsskador på knän och höfter. En lösning på problemet är fastighetsboxar i stället för brevinkast. Boxarna är samlade i entréplanet, strax innanför porten.

I princip alla nybyggda hus utrustas med boxar, men i äldre bebyggelse går övergången långsammare. Fortfarande finns 1,8 miljoner brevinkast.

– Vi tycker att åtminstone alla nybyggda hus och alla som genomgår en totalrenovering ska utrustas med boxarna, säger Stefan Fougt.

Det finns fastighetsägare som inte tycker att det är deras skyldighet att bekosta fastighetsboxar. Regeringen har hittills intagit en tillbakadragen hållning. Stefan Attefall vill helst att övergången till boxar sker på frivillig väg.

Inom Posten måste brevbärarna ägn allt större del av arbetsdagen åt brevbäring. Sorteringen sköter brevterminalerna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA