Brist på IT-forensiker försenar utredningar

POLISEN2015-11-24
Det är brist på IT-forensiker vid Polismyndigheten, vilket leder till att utredare får vänta på bevismaterial från datorer och mobiler. Nu varnar barnutredare för att vissa sexualbrottsmål mot barn kan preskriberas, rapporterar Sveriges Radio.

Att utreda sexualbrott mot barn tar tid. Det kan vara mängder med foton och filmer som ska gås igenom. Redan förra året varnade utredarna vid Citypolisens barngrupp för att myndighetens IT-forensiker är överbelastade, samtidigt som datorer och mobiler spelar en allt viktigare roll i brottsutredningarna.  

”Resurser på IT-sidan, att tömma datorer, är oerhört dålig som det är just nu. Det är långa väntetider”, säger Ulrika Hammarin, utredare vid Citypolisen i Stockholm, till Sveriges Radio.

Majoriteten av dem som arbetar som IT-forensiker i Stockholms län är civilanställda. Ulrika Hammarin säger att de som arbetar som IT-forensiker jobbar oerhört bra men att resurserna inte har ökat i samma takt som ärendena. Data i datorer och mobiler blir allt mer viktigt som bevismaterial. Allt fler brott begås också via nätet. 

Generellt sett prioriteras ärenden med häktade personer och högt straffvärde. Men i många fall med sexualbrott mot barn finns ännu ingen häktad och för vissa brott kan straffvärdet vara lågt, även om det är ett allvarligt brott för barnet.

Ulrika Hammarin understryker att det kan vara mycket viktigt att stoppa gärningspersonerna:

”Det här kan få oerhörda konsekvenser, titta på ärendet i Kumla med 13-åriga flickan som tog livet av sig”, säger hon till Sveriges Radio

 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.