Bristande underhåll kostar miljoner

SPÅRTRAFIKEN2014-01-08
Tekniska brister i spårtrafiken kostar dagligen samhället miljonbelopp. Bara den statliga ståljätten SSAB beräknar sina årliga kostnader för bristande underhåll av järnvägsnätet till 100 miljoner kronor.

Återkommande tågurspårningar, trasiga växlar och övriga konsekvenser av bristande underhåll kostar näringsliv och samhälle miljontals kronor. Nu skriver Näringslivets transportråd till Trafikverket och kräver en redovisning av hur de hundratals miljoner kronor extra som anslagits till underhåll använts.

”Det har varit väldigt många urspårningar och fel av olika slag, och då är det viktigt med en samlad redovisning av vad som har gjorts med de extraanslag som faktiskt har tillförts av regering och riksdag. SSAB har räknat ut att bristande underhåll kostar SSAB 100 miljoner kronor varje år”, säger kanslichefen på Näringslivets transportråd, Guy Ehrling, till Ekot.

Också professor Jonas Eliasson på KTH i Stockholm ser anledning till oro.

”Varje försenad persontimme orsakar samhällsekonomiska kostnader på i runda slängar 300 kronor per timme. Handlar det om flera tusen resenärer som försenas en timme vardera i värsta fall, då handlar det om stora belopp ganska snabbt, miljontals kronor per dag”, säger Jonas Eliasson, som är professor i transportsystemsanalys, till Ekot.

Enligt Jonas Eliasson kostade tågurspårningen vid Stockholm Södra i november mellan 90 och 180 miljoner kronor, eller upp till 20 miljoner kronor per dag.

”Om man ser det här som något som inträffar med en viss regelbundenhet, då får det konsekvenser för vilka typer av arbetsplatser och bostäder som folk kan tänka sig att välja, och då orsakar det kostnader på arbetsmarknaden och bostadsmarknaden som är mycket värre och mycket mer långsiktiga”, säger Jonas Eliasson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.