Brittiska callcenters flyttar utomlands

LONDON2006-01-24

Brittiska staten överväger att utlokalisera callcenterverksamhet till privata aktörer utomlands. Enligt tidningen The Guardian grundar sig förslagen i ett sparkrav på en miljard pund.

Det är departementet för arbetsmarknad och pensioner som har ålagts att spara motsvarande 13,5 miljarder kronor de närmaste tre åren. Enligt ett hemligt dokument som läckt ut till pressen kan en metod vara att utlokalisera telefontjänster.

Besparingarna kan bli stora genom att lokalisera dem till callcenters i Indien, där lönenivån är en femtedel av den brittiska. Åtskilliga privata brittiska företag – banker, energibolag, flygbolag och telefonoperatörer till exempel – har redan förlagt callcenters till Indien och Östeuropa.

– Det är upprörande att den här planen aldrig har diskuterats med de anställda eller deras fackförbund, säger Mark Serwotka, generalsekreterare i fackförbundet PCS, Public and Commercial Services Union, till tidningen.

– Det visar att planerna på att flytta arbetstillfällen utomlands är långt framskridna och bevisar att det inte finns några områden som regeringen utesluter när det gäller att nå effektivitetsmålen, sänka kostnaderna och skära ner jobb.

Det hemliga dokumentet innehåller bland annat utkast till en standard för inköp av callcentertjänster och säkerhetskrav för att förhindra bedrägerier och fusk. De stora callcentertjänster som drivs av departementet handlar om telefonrådgivning till arbetslösa och pensionärer.

Officiellt förnekar departementet att man planerar outsourcing av sådana tjänster.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA