Brottsmisstanke mot privatskola

PUL 22003-12-16

Den som på nätet utpekar en person för ”samarbetssvårigheter” ska slippa straff. Men bara om uppgiften tas bort så snart den utpekade klagar.

Av:  Christoph Andersson

Detsamma gäller för uppgifter om sjukskrivningar. Allt enligt ett utlåtande från Datainspektionen till polisens IT-brottsgrupp i Karlstad.

Bakgrunden är att polisen utreder om ledningen för privatskolan Lundsberg begått brott mot personuppgiftslagen, PUL.

Skolans husfar hade berättat för Nya Wermlandstidningen att mobbning förekommit på skolan.

Ledningen gick i svaromål på skolans hemsida och utmålade husfadern som en ”sjukskriven” person med ”samarbetssvårigheter”.

Mannen känner sig ”enormt kränkt”, enligt anmälan till polisen.

Men Datainspektionens generaldirektör Ulf Widebäck ser inte särskilt allvarligt på skolledningens ordval.

Han anser att ledningens syfte bara var att ”lämna information till föräldrarna” via nätet, inte ”kränka” personen ifråga.

Men enligt Widebäck har skolledningen ändå handlat i strid med PUL.

Så snart mannen protesterat borde uppgifterna om honom ha avlägsnats från hemsidan.

Därför kan offentliggörandet inte klassas som ett ”ringa brott”. En förundersökning har inletts hos Åklagarmyndigheten i Örebro.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA