Brottsmisstänkt häkteschef fick stanna på jobbet

KRIMINALVÅRDEN2018-11-29

Efter ett dödsfall på häktet i Sollentuna åtalas en chef på arbetsplatsen. Han har fått arbeta kvar trots att åklagaren kallat flera av hans kolleger att vittna mot honom, rapporterar Ekot.

Av:  Carl von Schéele

I maj förra året dog en ung, psykiskt sjuk man i häktet. Han fick inte i sig den mat och dryck som serverades och dog av uttorkning efter knappt tre veckor. I morgon inleds rättegången mot den ansvarige chefen i Sollentuna tingsrätt.

Chefen har varit arbetsledare åt flera av de anställda som ska vittna mot honom. Ekot har talat med kritisk häktespersonal, som anser att rättssäkerheten sätts ur spel när mannen funnits kvar på sin tjänst. Personer som uttalar sig för Ekot säger att de därmed är i beroendeställning till den misstänkte chefen.

Ledningen inom Kriminalvården känner till misstankarna mot mannen. Han fick först arbeta kvar på sin tidigare tjänst, för att därefter flyttas till en tjänst som chef för bland annat sjukvården på häktet. Detta trots att misstankarna mot honom gäller just hur han hanterat den psykiskt sjuke mannen som avled.

Susanne Wedin, regionchef för Kriminalvården i Stockholm, säger att man vid en helhetsbedömning kommit fram till att det var mest lämpligt ur den misstänktes perspektiv, för övriga anställda och för verksamheten att chefen fick ha kvar sitt ordinarie arbete.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA