Häkteschef dömd för tjänstefel

KRIMINALVÅRDEN2020-06-17
Svea hovrätt har dömt en chef på häktet i Sollentuna för tjänstefel, sedan en häktad person avlidit av uttorkning. Däremot ogillades åtalet för vållande till annans död.

I maj 2017 avled en häktad man under en transport till sjukhus. Dödsorsaken fastställdes till uttorkning på grund av vätskebrist.

Enligt både tingsrätt och hovrätt hade häkteschefen en så kallad garantställning, vilket innebär ett ansvar att agera om någon intagen mår dåligt och behöver sjukvård. Chefen hade information om att den häktade haft allvarliga psykiska problem och uppträtt labilt och aggressivt. Under rättegången i tingsrätten vittnade flera kriminalvårdare om att de försökt uppmärksamma chefen på att den intagne mådde dåligt, men att de inte fått respons. Därtill hade huvudskyddsombudet kontaktat chefen i frågan.

Tingsrätten ansåg dock att detta inte räckte och friade häkteschefen både vad gällde tjänstefel och vad gällde vållande till annans död.

Men enligt hovrätten är det klarlagt att chefen varit informerad om det allvarliga psykiska tillståndet hos den häktade och därmed hade ett ansvar att agera. Och eftersom det handlar om myndighetsutövning innebär en underlåtenhet att agera tjänstefel, slår hovrätten fast.

Åklagaren hade i första hand yrkat på att chefen skulle dömas för vållande till annans död. Men enligt hovrätten är det inte styrkt att chefen var informerad om att den häktade mannen inte åt och drack, och därmed riskerade död genom uttorkning.

Häkteschefen döms att betala dagsböter på cirka 30 000 kronor, samt kostnaderna för försvarare och målsägandebiträde.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.