Budgeten bit för bit

BUDGETEN2005-04-19

Regionsatsning. Regeringen satsar sammanlagt 500 miljoner kronor 2005 och 2006 på de regioner som berörs av försvarsnedläggningarna. Pengar till de myndigheter som ska flytta tjänster avsätts först i höstens budgetproposition.

Utlänningsärenden. Domstolarna, Migrationsverket och Utlänningsnämnden får anslag för att täcka kostnaderna när Utlänningsnämnden läggs ner vid årsskiftet. Domstolarna får 175 miljoner kronor för de förvaltningsdomstolar som tar över ärenden, Migrationsverket får 30 miljoner kronor för ändrade arbetsuppgifter och Utlänningsnämnden 25 miljoner kronor för att kunna arbeta av sina ärendebalanser.

Lönekartläggningar. Jämo får ett tillskott på 2 miljoner kronor. Pengarna ska bland annat användas till att granska arbetsgivarnas lönekartläggningar och analyser för att motverka lönediskriminering.

Kvinnojourer. Från 2006 satsar regeringen 135 miljoner kronor till stöd åt våldsutsatta kvinnor. Pengarna ska gå till kvinnojourer, Rikskvinnocentrum och kvinnors organisering.

Väntetider. Funktionshindrade som ansöker om bilstöd får vänta länge på beslut. För att förkorta väntan skjuter regeringen till 65 miljoner kronor som en punktinsats.

Löner. Lönerna bedöms öka med 3,5 procent i år och regeringen antar att de gör det även 2006 och 2007.

Trafik. Rikstrafiken, som upphandlar kollektiv persontrafik, får ett tillskott på 100 miljoner kronor. Pengarna behövs för att Rikstrafiken ska kunna ansvara för kollektivtrafik som inte är kommersiellt lönsam men transportpolitiskt motiverad.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA