Myndigheterna ska spara 8,5 miljarder

BUDGETEN2005-04-19

Myndigheterna får vara med och betala för att regeringen ska kunna hålla utgiftstaket.STs ordförande Annette Carnhede befarar att det i slutändan kan leda till uppsägningar.

Av:  Eva Spira & Marianne Wiberg

Regeringen räknar med att spara 8,5 miljarder kronor på myndigheternas anslag. Bland annat genom att även i fortsättningen begränsa myndigheternas möjlighet att använda sitt anslagssparande.

Under 2005 får myndigheterna varken använda sina sparade anslag eller sina anslagskrediter. Enligt vårbudgeten ska anslagssparandet delvis få användas under 2006 och 2007.

Men någon information om hur stor del det kan bli frågan om finns inte i vårbudgeten. Regeringen aviserar också att myndigheternas anslagskredit som normalt är på 3 procent kan komma att sänkas.

STs ordförande Annette Carnhede anser att regeringen visar misstro mot hur personal och budget sköts på myndigheterna.

Dubbelt drabbade

–Genom att misstro myndighetsledningarnas förmåga att hantera sina budgetar kommer både personal och verksamhet att drabbas dubbelt.

Frysningen av krediter och anslagssparande har lett till förödande konsekvenser, anser hon. Hon säger att även de partsgemensamma pengarna som avsatts till trygghetsåtgärder är frysta.

Om myndigheterna utnyttjar möjligheten att ändå betala ut pengarna för att klara omlokaliseringarna leder det till hål i myndighetens kassa och risk för ytterligare uppsägningar.

–Det rimmar illa med målet att minska arbetslösheten, säger Annette Carnhede.

Regeringen sparar också pengar genom att permanenta myndigheternas utgiftsbegränsning på 0,6 procent. Det gör att de årliga anslagen minskar med totalt 955 miljoner kronor från 2006.

Utgiftsbegränsningen gäller anslaget för förvaltnings- och investeringsändamål.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA