Campus Härnösand läggs ned

HÖGSKOLAN2013-02-19

Mittuniversitetet lägger ned campus Härnösand. 180 anställda och omkring 5 000 studenter berörs när verksamheten flyttas till Sundsvall. STs sektionsordförande Lollo Ljuslin befarar kompetensflykt.

Enligt universitetsledningen är det svårt att rekrytera campusstudenter till Härnösand. Det mesta av utbildningen är på distans, exempelvis lärarutbildningen, vilket enligt ledningen gör det svårt att upprätthålla en god miljö och bra service till de studenter som bor där.

Till bilden hör också att Mittuniversitetet fått sänkta anslag till utbildning, det så kallade takbeloppet.

Hela Härnösands kommunledning reste till Stockholm, där universitetet höll sitt styrelsemöte, för att ända in i det sista försöka förhindra en nedläggning.

Även ST-sektionen på universitetet har varit emot nedläggning och gått till en central förhandling som slutat i oenighet. Campus Härnösand bör få vara kvar både för personalens skull och för utvecklingen i regionen, säger sektionsordförande Lollo Ljuslin.

– Det blir långa pendlingsavstånd, och vi vet inte hur många som följer med till Sundsvall. Jag är rädd för att vi förlorar kompetens på grund av lärarflykt och nyckelpersoner bland teknisk och administrativ personal.

Hittills har de tre campusorterna Östersund, Sundsvall och Härnösand varit relativt jämstora i antal studenter, men enligt Lollo Ljuslin har universitetet inte satsat tillräckligt på utveckling i Härnösand.

– Snarare har man avvecklat. Ingen i ledningen sitter i Härnösand, där finns enbart prefekter. Men Mittuniversitetet ser först till sin egen verksamhet, och regionen kommer i andra hand.

Hon säger dock att facket inte kommer att driva frågan vidare när beslutet om nedläggning nu är fattat.

– Nu gäller det att förhandla fram bästa möjliga lösning för personalen, både för dem som väljer att flytta med och dem som väljer att sluta.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA