Universitetsflytt får hård kritik

HÖGSKOLAN2013-03-22

Nu riktar en av ledamöterna i Mittuniversitetets styrelse skarp kritik mot beslutet att flytta universitetets verksamhet i Härnösand. Underlaget för beslutet skickades ut för sent, menar professor Bo Sundqvist.

I en reservation mot styrelsens beslut att lägga ned Mittuniversitetet i Härnösand påpekar Bo Sundqvist, tidigare rektor för Uppsala universitet, att styrelsens arbetsordning stadgar att handlingar ska sändas ut senast tio dagar före styrelsens sammanträden.

Men de 500 sidor, som utgjorde underlag för beslutet, kom som e-post sex dagar före mötet, och med vanlig post fyra dagar innan.

Och då hade ändå Mittuniversitetets rektor hållit presskonferens, där förslaget presenterades, en vecka tidigare än handlingarna skickades ut.

”Rimligen var beslutsunderlaget färdigställt när ledningen sänt ut pressmeddelandet”, skriver Bo Sundqvist i sin reservation.

Att handlingarna inte levererades i tid borde varit skäl nog att bordlägga ärendet, eftersom det tar sin tid att läsa in 500 sidor. Det hade varit bättre för universitetets anseende att bordlägga, anser Bo Sundqvist enligt tidningen Ångemanland. Nu kan universitetsledningen misstänkliggöras för att ha försökt påverka möjligheten för styrelsen att fatta ett genomtänkt och klokt beslut.

Bo Sundqvist anser att Mittuniversitetet borde ha tagit ett större ansvar för regionen:

”Då framstår Härnösandsalternativet som än mer motiverat. Det beslut som föregicks av en bedrövlig ärendehantering av universitetsledningen och som fattades 18 februari 2013 av en historielös majoritet av styrelsen är olyckligt för Mittuniversitetet, Ångermanland och Norrland”, skriver Bo Sundqvist i sin reservation.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA