Universitetet vill lägga ned i Härnösand

MITTUNIVERSITETET2013-02-07

Mittuniversitetet vill lägga ned campus i Härnösand och flytta verksamheten till campus Sundsvall. Ungefär 180 anställda berörs av förslaget, varav 45 är ST-medlemmar.

Förslaget från Mittuniversitetets ledning kommer mot bakgrund av att det är svårt att rekrytera studenter till Härnösand.

”Verksamheten vilar idag nästan uteslutande på distansstudenter och på sikt blir det svårt att upprätthålla en god campusmiljö och studentservice med så få reguljära campusstudenter”, skriver rektor Anders Söderholm i ett pressmeddelande.

Enligt Lollo Ljuslin, ordförande för ST inom Mittuniversitetet är de flesta medlemmar hon har pratat med inte positiva.

− Situationen är jobbig minst sagt. Det blir ju stor skillnad om man bott och jobbat på orten och nu i stället får fem mil till jobbet. Och bor man ovanför Härnösand är det ännu längre, säger hon.

Enligt henne kommer alla anställda i Härnösand erbjudas att flytta med till Sundsvall. Det kan också bli tal om andra lösningar exempelvis för dem som har nära till pension.

− Ledningen har sagt att de ska vara generösa med lösningar som underlättar för berörd personal.

En anställd på Mittuniversitetet har bloggat om beskedet:

”..då tänkte jag mest på all tid som jag måste slösa bort på att pendla, det blir ju mer är två timmar varje dag.. Men nu har det gått upp för mej att det kostar en jäkla massa”.

En annan som reagerar är riksdagsledamoten Emil Källström, C.

”Jag har följt debatten och haft farhågor om en neddragning i Härnösand. Men om jag ska vara ärlig trodde jag faktiskt inte att det skulle sluta så här illa. Jag trodde snarare att vi hade nått fram till en vändpunkt där man istället skulle se till att utveckla Härnösand som studieort”, säger han till webbtidningen allehanda.se.

Det är universitetsstyrelsen som tar det slutliga beslutet om nedläggning, som väntas bli offentligt 19 februari. Omlokaliseringen är planerad till 2015.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA