Bild: UNICEF/UN0251401/Nesbitt

Charlotte Petri Gornitzka ny generaldirektör för MSB

MSB2021-09-30
Charlotte Petri Gornitzka har utsetts till ny generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Det meddelade inrikesminister Mikael Damberg i dag.

Charlotte Petri Gornitzka, som i dag arbetar som chef på FNs barnfond Unicef, kommer att börja sitt nya jobb på MSB den 10 december.

”Med hennes breda kunskap och erfaren­heter kommer hon att kunna leda myndig­heten i arbetet med de betydande utmaningar vi står inför, inte minst åter­upp­bygg­naden av det civila försvaret” kommenterar inrikes­minister Mikael Damberg utnämningen i ett pressmeddelande.

Charlotte Petri Gornitzka kommer att ersätta Camilla Asp, som har varit tillförordnad generaldirektör sedan den tidigare MSB-chefen Dan Eliasson lämnat posten i januari.

Dan Eliasson hade då fått hård kritik för att ha rest till Kanarieöarna under jul- och nyårshelgerna när Sverige var inne i den andra vågen av coronasmitta.

Enligt SVT Nyheter har även Charlotte Petri Gornitzka varit ifrågasatt, då hon år 2010 som nytillträdd generaldirektör för biståndsmyndigheten Sida fortsatte att lyfta lön från sin tidigare arbetsgivare Rädda Barnen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

MSB
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.