Bild: MSB

Frustration på MSB efter Eliassons utlandsresa

MSB2021-01-07
Den tidigare avdelningschefen Camilla Asp går in som vikarierande generaldirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, efter att Dan Eliasson lämnat uppdraget. ST inom MSB ser positivt på beskedet och vittnar samtidigt om en stor frustration bland myndighetens hårt pressade personal över den tidigare myndighetschefens utlandsresa.

Det var i slutet av december som Expressen avslöjade att Dan Eliasson, generaldirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, valt att resa till Las Palmas under julledigheten.

Dan Eliasson försvarade resan och ansåg att den varit nödvändig. Han har efter det fått ta emot massiv kritik, och meddelande under onsdagen att han valt att lämna sitt uppdrag som generaldirektör för myndigheten.

Jan Karlsson.
Bild: Casper Hedberg
Jan Karlsson.

Jan Karlsson, ordförande för ST på MSB, säger till Publikt att han, utifrån den information som framkommit hittills, har svårt att förstå valet att göra resan.

– Förhoppningsvis finns det en annan förklaring än vad vi har sett hittills. Jag har väldigt svårt att tro att han bara åkte ned för att sola och bada. Har han inte haft en väldigt bra anledning är resan så klart inte försvarbar, säger Jan Karlsson.

Han påpekar samtidigt att ST varit nöjda med Dan Eliassons insats som generaldirektör.

– Utifrån ett fackligt perspektiv har han varit bra för myndigheten. Han har tillvaratagit våra synpunkter på ett helt annat sätt än vad som gjorts tidigare. Av den anledningen är det lite tråkigt att han lämnar oss, säger Jan Karlsson.

Camilla Asp.
Bild: MSB
Camilla Asp.

Under torsdagen meddelade regeringen att den tidigare avdelningschefen Camilla Asp kommer att ta rollen som vikarierande generaldirektör på myndigheten, ett beslut som välkomnas av facket.

– Hon kan verksamheten och det tror jag är viktigt i det här läget, att komma in som helt ny skulle vara väldigt svårt.

Arbetssituationen för de anställda på MSB som involverats i pandemiarbetet har under det senaste året varit ansträngd. Bland personalen där märks en särskilt stor frustration över utlandsresan, konstaterar Jan Karlsson.

– Där är man nog mest frustrerad över det här, med all rätt. Organisationen är hårt belastad och många tycker att arbetssituationen är extremt jobbig och behöver all motivation de kan få för att orka med, då hjälper förstås inte det här.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

MSB Corona
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.