Bild: Björn Bjarnesjö

Chef JO-anmäls för brott mot meddelarfriheten

MIGRATIONSVERKET2023-05-04

En chef på Migrationsverkets förvar i Mölndal har anmälts till Justitieombudsmannen, JO, sedan hon beklagat att anställda skickar kritiska mejl, bland annat till medier. ”Det är en väldigt olycklig formulering, men jag uppfattar inte att någon vill sätta munkavle på personalen”, säger STs sektionsordförande Alena Barzngi.

Det var i slutet av april som sektionschefen Sara Sjudin skickade ett mejl till de anställda på Migrationsverkets förvar i Mölndal. I mejlet, som Publikt har tagit del av, skriver hon att det är beklagligt att medarbetare som är missnöjda med arbetsgivarens förändringar på förvaret skickar mejl ”internt/externt, till andra myndigheter och media”.

Det är den formuleringen som har lett till en JO-anmälan mot myndigheten. Enligt anmälan har Sara Sjudin och Migrationsverket brutit mot den grundlagsstadgade meddelarfriheten, som ger alla anställda inom offentlig verksamhet rätt att kontakta och lämna uppgifter till massmedier för publicering utan att riskera påföljder.

Anmälaren anser också att chefens sätt att uttrycka sig skapar en tystnadskultur på arbetsplatsen.

Alena Barzngi, sektionsordförande för ST inom Migrationsverket region väst, tycker att det är bra att JO granskar fallet.

– Det borde inte ha stått något om media i det här mejlet. Det är väldigt olyckligt. Men jag uppfattar i grunden detta som en vädjan om dialog och inte som en munkavle, säger Alena Barzngi.

Hon är anställd vid förvaret i Mölndal och har god insyn i den mejlkommunikation som har pågått under en längre tid och som adresseras i det mejl som JO-anmälts.

Enligt Alena Barzngi handlar det om en mindre grupp anställda som kritiserar arbetsgivaren i långa mejltrådar, något som hon upplever som destruktivt.

– Självklart ska man lyfta kritik mot arbetsgivaren, men när arbetsgivaren vill träffa de här medarbetarna för att reda ut frågorna undviker de att svara. Dag efter dag skickar de i stället mejl till chefer på olika nivåer och till alla drygt 160 anställda på förvaret, vilket leder till missuppfattningar, säger Alena Barzngi.

I det JO-anmälda mejlet bjuder sektionschefen Sara Sjudin också in medarbetarna till ett möte, och konstaterar att hon tidigare flertalet gånger har försökt få till stånd ett sådant med de berörda personerna och huvudskyddsombudet, utan att någon har återkommit.

Sara Sjudin vill inte kommentera JO-anmälan när Publikt söker henne, utan hänvisar till att myndigheten kommer att yttra sig när JO ber om det. Men hon understryker att det är viktigt att medarbetarna på förvaret känner att de får kontakta journalister.

– Jag skulle aldrig säga att anställda inte får kontakta media. Det är allvarligt om det tolkas så. Om man läser alla mejl som rör ärendet tror jag att det är tydligt att jag efterlyser ett möte med de här personerna. Att uttrycka svepande missnöje i mejl gör det svårt att hitta rätt åtgärder för att lösa situationen, säger Sara Sjudin.

I april fick Migrationsverket kritik av JO efter en oanmäld inspektion på förvaret i Mölndal. Enligt JO finns det flera brister i verksamheten, bland annat gällande personalens utbildning, språkkunskaper och bemötande av de förvarstagna. Då uttalade sig även anställda på Migrationsverket anonymt i medier om brister på förvaret.

Men Sara Sjudin menar att det inte finns någon koppling mellan personalens medverkan i medier och hennes mejl.

– Nej, min avsikt med mejlet var bara att uppmana till en dialog om de påståenden som framkommit i tidigare mejl, säger hon.

STs sektionsordförande Alena Barzngi säger att det finns flera omständigheter som ligger bakom kritiken mot arbetsgivaren. Att Migrationsverket lade om arbetsscheman i samband med höstens flytt av förvaret till nybyggda lokaler i Mölndal ser hon som ett startskott för ett missnöje och en frustration i delar av personalstyrkan.

Det är känslor som har fortsatt att gro efter flytten, då organisationen och arbetssätten förändrats, menar Alena Barzngi.

– Missnöjet har många bottnar. Det finns medarbetare som känner sig övervakade i de nya lokalerna, som är mer fängelselika än tidigare. Att det har införts nya tjänster i den nya organisationen har lett till diskussioner om hur tjänstetillsättningen har gått till. Dessutom har vi anställt många nya medarbetare som inte har hunnit få rätt utbildning, vilket också har påverkat arbetsplatsen, säger hon.

Alena Barzngi understryker dock att majoriteten av de anställda på förvaret trivs på arbetsplatsen och att arbetsgivaren har vidtagit flera åtgärder för att förbättra situationen, till exempel genom kompetensutveckling.

– Att ett fåtal anställda ändå tar sig rätten att föra allas talan på det här sättet skapar konflikter och en dålig arbetsmiljö. Situationen har eskalerat och vi diskuterar detta med ledningen. Vi borde kunna få ordning på detta. men då måste vi göra gemensamma insatser, säger Alena Barzngi.

Även Sara Sjudin betonar att det är ett fåtal personer som upplever brister i arbetsmiljön, enligt den senaste medarbetarundersökningen som genomfördes i mars. Hon håller också med om att det är angeläget att reda ut situationen.

– Vi kommer bland annat att bjuda in de medarbetare som yttrar ett missnöje på nytt till ett fysiskt möte. Det vore värdefullt om de får utveckla sina påståenden så att vi kan bena ut vad detta handlar och vidta rätt åtgärder, säger Sara Sjudin.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA