Chefen åtalsanmäler den egna myndigheten

STATSFÖRVALTNING2015-06-02

Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson anmäler den egna myndigheten till åtal, sedan en utvisad man från Tjetjenien bragts om livet av lokala myndigheter i hemlandet.

Mannen hade sökt asyl i Sverige och uppgav att han var hotad av myndigheterna i den ryska delrepubliken Tjetjenien. Men varken Migrationsverket eller migrationsdomstolen trodde på hans uppgifter. Men enligt trovärdiga uppgifter dödades mannen i Tjetjenien några månader efter att han återvänt dit. Nu anmäler generaldirektör Anders Danielsson händelsen till åklagare.

”Vi ser oerhört allvarligt på det som skett. När uppgifterna om att mannen hittats död kom till Migrationsverkets kännedom initierade vi en intern utredning. Den visar att det finns misstanke om att tjänstefel har begåtts. Då är det min skyldighet som myndighetschef att anmäla det”, skriver Anders Danielsson i ett pressmeddelande.

Mannens asylärende prövades i vanlig ordning först av Migrationsverket. Sedan han fått avslag där överklagade mannen till migrationsdomstolen. Även där fick han avslag och migrationsöverdomstolen gav inte prövningstillstånd.

Förra hösten återvände mannen självmant till Moskva och tog sig sedan vidare till Tjetjenien. Några månader senare dödades han av myndigheter i den ryska delrepubliken, enligt uppgifter som Migrationsverket bedömer som trovärdiga, skriver myndigheten i sitt pressmeddelande. 

”Jag har anmält själva händelsen, inte någon person. Nu är det upp till åklagare att bedöma om det finns någon misstanke om brott och vem som i så fall är misstänkt”, konstaterar Anders Danielsson. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA