Chefen höjde lönerna – och fick sparken

FKASSAN2007-02-06

Åke Ljusberg fick sparken som länsdirektör på Försäkringskassan i Jämtland, sedan han på eget bevåg höjt de anställdas löner med 500 kronor. Nu funderar han på vad han ska göra resten av sitt liv.

En måndag morgon ringde kassans produktionsdirektör Maivor Isaksson till Åke Ljusberg och meddelade att hon skulle komma på besök samma eftermiddag. Vad det gällde ville hon inte säga, men lät förstå att det inte var någon artighetsvisit. Han fick order att kalla samman sin ledningsgrupp till klockan sex på kvällen. Vid halv fem kom Maivor Isaksson och personalchefen Lars Östlund till försäkringskassekontoret i Östersund. Skälet till besöket var att Åke Ljusberg hade gett var och en i personalen 500 kronor i löneökning.

Kändes bättre säga upp sig

–De talade om att jag hade överskridit mina befogenheter när det gällde lönesättningen. Jag fick välja mellan att säga upp mig själv eller att få sparken. Det kändes i det läget bättre att säga upp sig. Men det var väl kanske inte så klokt...

Åke Ljusberg har varit medlem i facket i 40 år – men som chef ville han inte binda sig för något av facken.

–Det var väl dumt tänkt, men jag ville vara fri som högsta chef.

Nu står han där, 61 år gammal, arbetslös och utan a-kassa. Han har lön från Försäkringskassan året ut.

–Just nu läser jag en bok. Annars funderar jag över vad jag ska göra under resten av livet.

Åke Ljusberg säger att han har fått en otrolig respons under de veckor som har gått – från medarbetare, från politiker och från allmänheten.

Förbättrade resultatet

Justitieombudsmannen har fått in flera anmälningar och de lokala facken har ställt upp för honom.

Själv är han djupt besviken:

–För två och ett halvt år sedan tog jag över en kassa som sedan många år haft dåliga resultat både verksamhetsmässigt och ekonomiskt. Tillsammans med personalen arbetade vi upp resultatet – och det enda som fortfarande är sämst i landet är lönerna.

Han undrar vad det är för ledning som inte agerar när en chef faktiskt ber om hjälp. Han begärde gång på gång att få göra något åt löneläget, men fick beskedet att han inte skulle få någon som helst respons förrän han skapat eget utrymme.

–Moraliskt tycker jag att jag har gjort alldeles rätt. Och när jag läser instruktionerna är det inte glasklart vilka befogenheter jag egentligen hade.

Nu funderar han över om han ska ta striden med Försäkringskassan eller inte. Även om han formellt sa upp sig själv hade han inget val:

–Det här förfaringssättet tror jag aldrig skulle stå sig i en process – att två personer från ledningen sätter sig i enrum med en innebär en väldig press.

Och framför allt undrar han varför Försäkringskassans ledning valde att göra så här.

–Man säger att en chef ska våga ta initiativ, våga misslyckas. Står straffet i proportion till vad jag har gjort? Och vad syftar straffet till? Vem vill man skrämma?

Siv Norlin, ordförande för ST inom Försäkringskassan, är upprörd över hur Åke Ljusberg behandlats:

–Det som har hänt är bedrövligt av flera skäl. Det ger signalen att man inte får ta egna initiativ och det skapar en rädsla i organisationen. Om man inte vet vad man får göra vågar man inte göra något. Det kan leda till att man tar bort initiativförmåga och handlingskraft och det skapar en tyst organisation.

»Har själv dragit slutsatsen«

Generaldirektör Curt Malmborg anser att Åke Ljusberg själv valt att säga upp sig:

–Jag tycker det här är en jättetråkig situation. Det har varit bra resultat i Jämtland och han har varit en uppskattad chef. Och dessutom är det en karl som jag gillar på det personliga planet. Men han har själv dragit den slutsatsen att det inte funkar längre.

Curt Malmborg känner ingen oro för att det här ska skada tryggheten i organisationen:

–Jag menar verkligen att Försäkringskassan ska vara en myndighet med högt i tak. Medarbetare ska ha mod och initiativkraft. Men det betyder inte att man i alla lägen får göra som man vill. I den här frågan har vi en gemensam lönepolicy och när man har kommit överens gäller det att hålla sig till det. Om alla chefer gjorde som de själva ville, skulle man få vissa problem, kan man säga.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA