Chefer på Tunagården överklagar dom

SIS2011-08-19
2008 blev en kvinnlig behandlingsassistent knivskuren till döds av en 15-årig elev på behandlingshemmet Tunagården i Malmö. Två chefer dömdes för arbetsmiljöbrott. Nu överklagar de domen.

Det var 2010 som de två högsta cheferna vid Statens institutionsstyrelses behandlingshem Tunagården dömdes för arbetsmiljöbrott, sedan en behandlingsassistent på hemmet mördats av en 15-åring elev. Hovrätten menade att om cheferna gjort en riskbedömning av 15-åringen skulle han ha blivit omplacerad.

Men enligt en utredning gjordes aldrig någon riskbedömning av att ha eleven placerad på Tunagården, trots att han led av tvångstankar om knivar, sex och våld. Han hade även tidigare uppträtt avvikande mot andra kvinnliga vårdare på behandlingshemmet. Hovrätten såg därför ett direkt samband mellan mordet på vårdaren och chefernas ”oaktsamhet”.

Nu överklagar cheferna hovrättens dom till Högsta domstolen. I överklagandet skriver chefernas juridiska ombud att de kommer att utveckla grunderna till överklagandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS Arbetsmiljö
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.