Två chefer dömda för arbetsmiljöbrott

SIS2010-08-23

Två chefer på Statens institutionsstyrelses behandlingshem, SiS, Tunagården i Malmö har dömts som ansvariga för att en behandlingsassistent knivdödades för två år sedan.

Våren 2008 blev en kvinnlig vårdare knivdödad av en 15-årig pojke på Tunagården i Malmö. Hon var ensam med pojken, saknade utbildning i självförsvar och bar inget larm.

Pojken led av sexuella tvångstankar, som han själv medicinerade emot. Han hade kommit över en kniv i samband med att han tömde institutionens diskmaskin.

Efter en rättspsykiatrisk undersökning dömdes 15-åringen för mord till rättspsykiatrisk vård.

Nu har tingsrätten i Malmö dömt institutionschefen och biträdande institutionschefen vid Tunagården till villkorliga domar och dagsböter för arbetsmiljöbrott, skriver Arbetarskydd. Tingsrätten anser att de två cheferna borde ha agerat redan hösten 2006, då samma pojke angrep en anställd med en bordskniv.

Flera händelser kring den senare morddömde pojken borde ha lett till att personalens säkerhet sågs över. Tingsrätten anser att det var fel att de anställda själva måste bedöma riskerna och bestämma hur de skulle förhålla sig till den intagne.

Om den intagnes farlighet hade bedömts, skulle han ha blivit omplacerad till en säkrare institution. Det gör att det finns ett samband mellan den behandlingsassistentens död och chefernas oaktsamhet.

Tingsrätten dömer de två till villkorlig dom och 60 dagsböter vardera. De båda dömda har överklagat domen till hovrätten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA