Chefernas nya löner

GENERALDIREKTÖRERNA2003-12-16
Banverkets chef, Bo Bylund har 95 000 kronor i månaden. Han är den högst avlönade bland generaldirektörerna. Männen tjänar 4,9 procent mer än sina kvinnliga kolleger.
Lönerna är klara för 90 generaldirektörer.
Högsta månadslönen av dem som fått lönelyft har Banverkets chef Bo Bylund med 95 000 kronor. Kai Hammerich, Delegationen för utländska investeringar, kommer därnäst. Högsta höjningen i procent (21,2) blir det för Lars Ljung, Sveriges Geologiska undersökning.
Lägst lön (40 500 kronor) har Birgit Antonsson på det nya Vetenskapsrådet.
Genomsnittlig procentuell höjning för samtliga är 4,1 procent. Medellönen för de 28 kvinnliga generaldirektörerna är 57 396 kronor per månad, medan den för de 62 männen är 60 180 kronor. Det betyder att de manliga generaldirektörernas löner är 4,9 procent högre än kvinnornas.
För de flesta gäller de nya lönerna retroaktivt från den 1 april år 2000.
Det ska tilläggas att i sammanställningen har jämförelse med tidigare lön inte alltid varit möjlig. Ett av skälen kan vara att verkschefen kommer från annat område än det statliga eller är relativt ny i jobbet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.