Chefers kompetens ifrågasätts i enkät

MIGRATIONSVERKET2011-09-28

En tredjedel av Migrationsverkets personal tycker inte att den psykiska arbetsmiljön på myndigheten är bra, visar en färsk medarbetarundersökning. Ungefär lika många saknar fullt för­troende för sin chefs ledarkompetens.

Under våren genomförde Migrationsverket en medarbetarundersökning på myndigheten. Sedan kom sommaren emellan och analysen drog ut på tiden.

– Det är inte bra att det har tagit så lång tid. Särskilt inte eftersom resultaten inte är positiva, säger Susanne Norblad, avdelningsordförande för ST på Migrationsverket.

Bland annat upplever många medarbetare att det finns problem med mobbning och diskriminering på arbetsplatsen. Många är missnöjda med den psykiska arbets­-
miljön och flera uppger att de har bristande förtroende för sin chefs ledarförmåga.

– Flera av problemen har funnits en längre tid. Det är väldigt allvarligt, säger Susanne Norblad.

Mobbning och rykten

I undersökningen uppger 23 procent – nästan en fjärdedel av de som svarat – att de inte instämmer i påståendet »Min arbetsplats är fri från mobbning«.
56 procent instämmer inte i påståendet »På Migrationsverket har vi inga problem med ryktesspridning«.

– Det är inte alls bra siffror. Vi måste göra en fördjupad analys för att förstå de här problemen, säger Berit Heljestrand, chef för personalstrategienheten på myndigheten.

Var åttonde medarbetare, 13 procent, uppger att de har utsatts för hot eller våld i jobbet under det senaste året.

»Förändringsarbete påverkar«

Förtroendet för de lokala cheferna tycks vara svagare än för den avgående generaldirektören Dan Eliasson. 34 procent har inte fullt förtroende för sin egen chefs ledarkompetens.

– Jag gissar att det här har samband med att vi går igenom ett stort förändringsarbete med lean och projektet Kortare väntan. Det påverkar alla medarbetare, säger Berit Heljestrand.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA