Migrationsverket lägger ned enheter

MIGRATIONSVERKET2010-09-28

Brist på pengar gör att Migrationsverket lägger ned tillståndsenheterna i Jön¬köping och Karlstad. En följd blir att verket troligen inte kommer att klara målen för handläggningstiderna, bedömer chefen Christina Werner.

Nedläggningarna berör ett tjugo­tal tjänster. Arbetsbördan för den kvarvarande personalen blir tung, befarar Christina Werner, chef för verkets tillståndsenheter. Detta i synnerhet som en annan tillståndsenhet med 15 anställda redan förts över till asylprövning.

– Det är väldigt besvärligt, vi behöver varenda människa. Men vi har inte fått de pengar vi behöver, och vår uppdragsgivare har varit tydlig med att vi måste prioritera asylpocessen.

STs avdelningsordförande Sanna Andersson tror, i likhet med Christina Werner, att det kan komma ytterligare neddragningar på tillståndsenheterna, som hanterar bosättningsärenden för alla utom asylsökande.

Enligt Christina Werner kommer verket nu troligen inte att klara de handläggningstider för tillståndsärenden som anges i rege­ringens regleringsbrev.

– Vi måste titta på vad som är en rimlig väntetid med de neddragningar vi gör. Det ansvaret kan jag inte lägga på mina medarbetare.

Möjligheter till omplaceringar ska undersökas och arbets­giva­ren har frågat om det finns intresse för förtida pensionering, berättar Sanna Andersson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA