Chefsåklagare vill ha särskilda häkten för unga

RÄTTSVÄSENDET2018-10-19

Det bör finnas bättre möjligheter att förvara minderåriga som gjort sig skyldiga till grövre brott, som mord och gruppvåldtäkt, säger chefsåklagaren Lise Tamm i en intervju med Sveriges Radios Studio Ett. Man måste skydda omgivningen, anser hon.

Lise Tamm, chefsåklagare på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, säger till radion att föräldraansvaret är viktigast när det gäller ungdomar som begår brott.

Men det räcker inte i de fall där det handlar om grova brott. ”De här riktigt kriminella, som begår mord, grova narkotikabrott och våldtar. Där är det för allvarliga brott och man måste skydda omgivningen. Jag undrar om SiS-hem nu inte alltid fungerar, ska man inte då tänka på att ha välfungerande ungdomshäkten, där man har väldigt välutbildad personal”, säger hon i intervjun.

Lise Tamm anser att man i första hand bör arbeta med föräldraansvaret och dessutom ge socialtjänsten bättre verktyg för att göra effektiva insatser.

När det gäller de minderåriga som begår de grövsta brotten anser hon att alternativa typer av förvar med välutbildad personal bör utredas, för att förhindra att de begår nya brott och för att skydda samhället. På särskilda ungdomshäkten för minderåriga ska specialiserade insatser kunna sättas in.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA