Civila utredares roll vid polisen ses över

POLISEN2008-02-19

Rikspolisstyrelsen ska granska brottsutredarnas roll. Polisförbundets ordförande anser att det är viktigt att dra upp en rågång mellan yrkesgrupperna. ST-avdelningen välkomnar utredningen.

Utredningen om brottsutredarnas arbete har initierats av Polisförbundet som väckt frågan i en beredningsgrupp inom Rikspolisstyrelsen.

Enligt direktiven till utredningen ska såväl poliser som civilanställda brottsutredare intervjuas om sina arbetsuppgifter. Utredningen ska kartlägga ansvar, roller och befogenheter för brottsutredarna och se över vilka säkerhetsaspekter det finns på att civilanställda utreder brott. Målet är att få en mer effektiv utredningsverksamhet.

På Polisförbundets hemsida skriver förbundets ordförande Jan Karlsen att rågången mellan poliser och civila utredare måste klargöras. Annars hotas rättssäkerheten, menar han.

–Om gränserna tänjs finns risk för att polismyndigheterna begår fel som kan strida mot lagen, säger Jan Karlsen till ST Press.

Ett exempel är enligt Jan Karlsen när civilanställda ersätter poliser vid en husrannsakan.

–En så integritetskränkande åtgärd kan mötas av motstånd och våld. För att klara den situationen krävs både utbildning och befogenheter.

Han menar att man i första hand ska se till att frigöra poliser från uppgifter som kan skötas av andra anställda, exempelvis att bemanna receptioner och ta hand om fordon eller att skriva ut bandade förhör.

–Det finns också arbetsuppgifter där det behövs civil kompetens, säger Jan Karlsen, och nämner biokemister som exempel.

Han vill understryka att det inte handlar om personliga påhopp på civilanställda utan om att klargöra rollfördelningen inom polisen.

ST välkomnar utredningen, säger Anne-Cathrine Brandt i STs avdelningsstyrelse.

–Vi kommer att delta aktivt i utredningen och ser stora utvecklingsmöjligheter för våra medlemmar på utredningssidan, säger hon.

Utredningen ska vara avslutad 1 juli i år. De fackliga organisationerna deltar i en referensgrupp.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA