Falsk annons upprör civilanställda i polisen

POLISEN2007-12-18

Med en falsk platsannons driver det lokala polisfacket en kampanj mot civilanställda i Västra Götaland. Annonsen har lett till öppen konflikt mellan personalgrupperna.

Annonsen fanns i polisfackets medlemstidning Facknytt i slutet av november:

»Vi söker dig som inte vill eller kan utbilda dig till polis. Vi erbjuder goda anställningsvillkor med polisiära arbetsuppgifter. Du slipper gå polisutbildningen med därtill höga studieskulder.«

I en ledare beklagar sig också den lokala ordföranden i Polisförbundet Per-Åke Hammarnäs över att antalet civilanställda ökar inom polisen.

–Många medlemmar har hört av sig. De är jätteupprörda och har känt sig kränkta, säger ordföranden för ST inom polisen i Västra Götaland, Lena Carli.

Enligt henne har företrädare för det lokala polisfacket försökt släta över och sagt att det är »en tolkningsfråga«. Men Lena Carli säger att det är glasklart vad man syftar på med den falska platsannonsen. Och kampen mot de civilanställda från det lokala polisfacket har pågått i många år.

Missnöjet med de civilanställda är enligt Lena Carli störst bland yngre poliser i yttre tjänst. Delvis handlar det om löner. En nyanställd civilanställd utredare med juristutbildning får en ingångslön på 22000–22500 kronor, medan de nyutbildade poliserna får 19000 i månadslön.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA