Positivt om civila brottsutredare

POLISEN2008-11-07

Rikspolisstyrelsen bör driva på för att öka de civila brottsutredarnas befogenheter. Det menar polismästare Holger Radner, som analyserat utredarfunktionen inom Polisen.

– Det står helt klart att det finns lagligt utrymme för civila utredare i brottsutredningar. Mitt förslag är att öka deras befogenheter ytterligare.

Holger Radner har på Rikspolisstyrelsens uppdrag dels utrett brottsutredarfunktionen överlag, dels de civila utredarnas villkor. Han konstaterar att åklagare, rotelchefer och förundersökningsledare är nöjda med de civila utredarnas arbetsresultat.

Det motstånd mot civila utredare, som det ofta talas om, har inte fått något större stöd. Nästan undantagslöst har det gällt personer som träffas mycket sällan eller inte känner till varandras kompetens eller resultat.

Polisen bör fortsätta att rekrytera civila medarbetare, säger Holger Radner.

Holger Radner föreslår att Rikspolisstyrelsen ska arbeta för lagändringar som ökar civila utredares befogenheter. Syftet är att effektivisera handläggning och brottsutredning. Till exempel borde åklagare slippa gå via en polis för att be en civil utredare att vidta åtgärder i en förundersökning, liksom att civila utredare borde få hålla så kallat anhållningsförhör med någon som gripits.

– Förslagen är i princip desamma som i en utredning som ST snart presenterar. Men vi kommer att gå ännu längre och föreslå förändringar i fler lagrum, säger STs sektionsordförande Anne-Kathrine Brandt.

Polisförbundet har en avvikande mening i lagfrågorna. De anser att uppgifter som är förbehållna poliser inte ska överlåtas till annan personal av rättssäkerhetsskäl.

Utredaren har löpande förankrat resultaten i en referensgrupp med fackliga företrädare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Inlagt av Kent (ej verifierad) lör, 11/08/2008 - 13:04
Det är även konstaterat att de "civila" utredarna även producerar fler ärenden till åklagare, och att ärendena är bättre underbyggda.Det finns många fler områden där "civila" skulle kunna få ett bättre lagligt utrymme, för att vi skulle få en mycket effektivare myndighet.
Vi kan inte ha det som det är idag att endast 30% av poliserna är i yttre tjänst.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA