I takt med att flygavgångarna blir allt färre i spåren av coronavirusets framfart kan personalen på Swedavia komma att påverkas. Än så länge kan arbetsgivaren dock inte ge några konkreta besked, uppger bolagets presstjänst.
Bild: Mostphotos
I takt med att flygavgångarna blir allt färre i spåren av coronavirusets framfart kan personalen på Swedavia komma att påverkas. Än så länge kan arbetsgivaren dock inte ge några konkreta besked, uppger bolagets presstjänst.

Coronaviruset påverkar flygplatspersonal

SWEDAVIA2020-03-18

Köpenhamns flygplats permitterar 1 500 anställda och om läget kring coronaviruset inte förändras kan en liknande situation uppstå i Sverige. ”Än så länge är det business as usual, även om det inte är så mycket att göra”, säger Mikael Nordenståhl, ordförande för ST inom Swedavia på Arlanda.

Eftersom många resenärer vänder hem till Sverige finns det fortfarande en del att göra för Swedavias personal på Arlanda flygplats. Men i takt med att flygplatser och gränser stänger i spåren av coronavirusets framfart kan det snart bli en annorlunda situation.

– När hemvändande resenärer är på plats i Sverige och om inget händer i resemönstret kan det hända saker nästa vecka, säger Mikael Nordenståhl, ordförande för ST inom Swedavia på Arlanda till Publikt.

På Landvetter råder en liknande situation, och facket kommer att ha tät kontakt med arbetsgivaren den närmaste tiden, enligt STs sektionsordförande ​Erik Hägglund.

– Än så länge finns inga besked som är offentliga. Men magkänslan säger att det kommer att bli permitteringar, säger han.

Under tisdagen meddelade Köpenhamns flygplats Kastrup att man räknar med att permittera 1 500 anställda de närmaste veckorna, på grund av den situation som uppstått med anledning av coronaviruset.

I Danmark har arbetsmarknadens parter och regeringen tagit fram åtgärder som bland annat ger anställda som permitteras lönekompensation, enligt TT.

Enligt Swedavia arbetar man just nu på komma fram till vilka åtgärder som behövs för att lösa situationen. I nuläget har man dock inga konkreta besked att ge.

– Det är ett bekymmersamt läge, säger Ellen Laurin på Swedavias pressjour till Publikt.

Regeringen har nu presenterat ett förslag på stödpaket som kan ge företagen inom flygindustrin upp till 5 miljarder kronor under 2020. Av medlen är 1,5 miljarder kronor öronmärkta för SAS.

”Efterfrågan på flygresor har på mycket kort tid i princip upphört. Flera flygföretag befinner sig i en akut ekonomisk situation”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Swedavia Corona
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA