I takt med att flygavgångarna blir allt färre i spåren av coronavirusets framfart kan personalen på Swedavia komma att påverkas. Än så länge kan arbetsgivaren dock inte ge några konkreta besked, uppger bolagets presstjänst.
Bild: Mostphotos
I takt med att flygavgångarna blir allt färre i spåren av coronavirusets framfart kan personalen på Swedavia komma att påverkas. Än så länge kan arbetsgivaren dock inte ge några konkreta besked, uppger bolagets presstjänst.

Coronaviruset påverkar flygplatspersonal

SWEDAVIA2020-03-18
Köpenhamns flygplats permitterar 1 500 anställda och om läget kring coronaviruset inte förändras kan en liknande situation uppstå i Sverige. ”Än så länge är det business as usual, även om det inte är så mycket att göra”, säger Mikael Nordenståhl, ordförande för ST inom Swedavia på Arlanda.

Eftersom många resenärer vänder hem till Sverige finns det fortfarande en del att göra för Swedavias personal på Arlanda flygplats. Men i takt med att flygplatser och gränser stänger i spåren av coronavirusets framfart kan det snart bli en annorlunda situation.

– När hemvändande resenärer är på plats i Sverige och om inget händer i resemönstret kan det hända saker nästa vecka, säger Mikael Nordenståhl, ordförande för ST inom Swedavia på Arlanda till Publikt.

På Landvetter råder en liknande situation, och facket kommer att ha tät kontakt med arbetsgivaren den närmaste tiden, enligt STs sektionsordförande ​Erik Hägglund.

– Än så länge finns inga besked som är offentliga. Men magkänslan säger att det kommer att bli permitteringar, säger han.

Under tisdagen meddelade Köpenhamns flygplats Kastrup att man räknar med att permittera 1 500 anställda de närmaste veckorna, på grund av den situation som uppstått med anledning av coronaviruset.

I Danmark har arbetsmarknadens parter och regeringen tagit fram åtgärder som bland annat ger anställda som permitteras lönekompensation, enligt TT.

Enligt Swedavia arbetar man just nu på komma fram till vilka åtgärder som behövs för att lösa situationen. I nuläget har man dock inga konkreta besked att ge.

 – Det är ett bekymmersamt läge, säger Ellen Laurin på Swedavias pressjour till Publikt.

Regeringen har nu presenterat ett förslag på stödpaket som kan ge företagen inom flygindustrin upp till 5 miljarder kronor under 2020. Av medlen är 1,5 miljarder kronor öronmärkta för SAS.

”Efterfrågan på flygresor har på mycket kort tid i princip upphört. Flera flygföretag befinner sig i en akut ekonomisk situation”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Swedavia Corona
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.