Pandemin kan leda till förlängda avtal

ST2020-03-19

”Den här extrema situationen kommer självklart att påverka avtalsrörelsen, men det är fortfarande för tidigt att säga exakt hur”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt om hur coronavirussmittan påverkar avtalsförhandlingarna.

Under året är det tänkt att nya kollektivavtal för nästan 3 miljoner anställda ska förhandlas fram. Redan den sista mars löper de normerande avtalen inom industrin ut. För statligt anställda gäller avtalen fram till den 30 september.

Men oron kring konsekvenserna av coronaviruset och det svåra ekonomiska läget gör nu att förhandlingarna riskerar att skjutas på framtiden, rapporterar Sveriges Radios Ekot. Fack och arbetsgivare skulle i så fall eventuellt kunna komma överens om att förlänga avtalen med de villkor som finns i dag.

ST följer noggrant utvecklingen av läget och förbundsordförande Britta Lejon säger att det är självklart att coronaviruset kommer få effekter på förhandlingarna.

– Den här extrema situationen kommer självklart att påverka avtalsrörelsen, men det är fortfarande för tidigt att säga exakt hur den kommer göra det.

Hon berättar att det i det här läget är viktigast för arbetsmarknadens parter att se till att samhället fortsätter att fungera, och att ST som fackförbund vill agera ansvarsfullt.

– Våra medlemmar har en superviktig roll i arbetet mot coronaviruset, och då tänker jag inte bara på Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, utan även många andra. Vi måste se till att de kan fortsätta att fullgöra sitt uppdrag på bästa sätt, säger Britta Lejon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA