CSN-jobb till Kalmar

FLYTTEN2005-04-20

20 tjänster från CSN ska flyttas till Kalmar. Men Kalmar tillhör inte de orter som berörs av nedläggningarna inom försvaret.

Fram till 2008 ska personalen vid CSNs lokalkontor i Kalmar fördubblas från 20 till 40.

Från vilken del av CSNs verksamhet tjänsterna ska komma är inte klart.

– Diskussionen kom upp i samband med utlokaliseringarna till försvarsorterna, säger Lena Hallengren, minister för vuxnas lärande.

Orsaken till att regeringen vill flytta tjänster till Kalmar är att länet har drabbats av närmare 3 000 varsel det senaste halvåret, förklarar hon. Kalmar har dessutom få statliga jobb.

– CSN har mer än 1000 anställda. Därför är den naturliga avgången så stor att det går att omdisponera jobb utan att någon ska behöva flytta eller sägas upp.

Och av de 45 jobb som kan flyttas inom CSN behöver Visby inte fler än 25, enligt Lena Hallengren. Orten kommer ändå att få fler nya jobb från statliga myndigheter och bolag än vad den förlorar genom försvarsbeslutet.

Lena Hallengren hade med sig beskedet till CSNs lokalkontor igår när hon besökte sin gamla hemstad Kalmar.

– Kalmar är mitt hemlän, men det är inte grunden för beslutet, svarar Lena Hallengren på frågan om hon månar särskilt om stadens väl och ve.

Arne Mellqvist, ordförande för ST inom CSN är kritisk till beslutet.

– CSN får agera mjölkko inte bara för att klara försvarsnedläggningarna, utan också för att klara regionalpolitiken i största allmänhet. Det här drabbar både dem vi är satta att tjäna och medlemmarna.

CSNs generaldirektör, Björn Mårtensson, anser att det är hanterbart att flytta 45 tjänster under en treårsperiod.

– Jag har inte fått några utfästelser om att vi ska få extra pengar till det här. Men får vi hjälp med att betala ut pensionsersättningar skulle det underlätta, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA