”Dags för uppgörelse om a-kassan”

TCO2013-05-13

50 000-70 000 personer under 30 år har saknat inkomster det senaste året. Det är dags att de två största partierna gör gemensam sak om en långsiktigt stabil a-kassa, anser TCOs ordförande Eva Nordmark.

Den senaste partiledardebatten visade att politikerna inte ännu tagit till sig vidden av jobbkrisen i Sverige, skriver Eva Nordmark i en debattartikel i Svenska Dagbladet:

”Vi står inför utmaningar som kräver innovationer, nytänkande och omfattande investeringar som upprätthåller efterfrågan i ekonomin och gör företag och anställda mer konkurrenskraftiga. Men utöver nödvändiga investeringar måste en radikal förbättring av arbetslöshetsförsäkringen också åstadkommas. En av de viktigaste välfärdsförsäkringarna ligger snart i spillror.”

S och M har var för sig viktiga bidrag till hur en bra och robust a-kassa kan se ut. Det finns en unik möjlighet att skapa en blocköverskridande långsiktig lösning för a-kassan, skriver Eva Nordmark. M bör lyssna på argumenten från S för höjt tak i a-kassan. Och S bör lyssna på M när det gäller kraven för rätt till kassans grundersättning.

”TCO kan nu visa att 50 000–70 000 personer under 30 år helt saknat inkomster senaste året. Om Socialdemokraterna driver en linje som leder till att dessa unga inte kan kvalificera sig till a-kassan, kommer många av dem att få det svårare att etablera sig på arbetsmarknaden”, skriver Eva Nordmark.

TCO presenterade i höstas ett förslag till en ny och bättre a-kassa. Reaktionerna har varit positiva, skriver TCO-ordföranden. Förslaget skulle kunna vara underlaget för en kompromiss mellan S och M, anser Eva Nordmark:

”Sveriges två största partier har ett ansvar för att lösa frågan innan valet.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA