TCO ifrågasätter regeringens syn

ARBETSLÖSHETSFÖRSÄKRINGEN2013-01-30
TCO går till motattack mot regeringens ståndpunkt om att höjt tak i arbetslöshetsförsäkringen skulle leda till ökad arbetslöshet. Det finns inget stöd för det antagandet, menar TCO.

”Vi behöver höja taket i arbetslöshetsförsäkringen av flera skäl. Idag får den som blir arbetslös i genomsnitt sin inkomst halverad om man överhuvudtaget får någon ersättning. TCO:s rapporter visar att en höjning av a-kassan är fullt förenlig med en stark arbetslinje. Nu hoppas jag att vi får en mer nyanserad debatt om behovet av att höja taket i a-kassan”, skriver TCOs ordförande Eva Nordmark i ett pressmeddelande.

TCOs uttalande görs mot bakgrund av två nya rapporter. I den ena har TCOs chefsekonom Göran Zettergren gått igenom forskningen för att se om det finns några belägg för att en höjd arbetslöshetsersättning också skulle leda till högre arbetslöshet. Resultaten visar, enligt TCO, att det inte finns några empiriska belägg för ett sådant antagande.

Visserligen, konstaterar TCO, har en del forskare som jämfört olika länder konstaterat att lägre ersättning kan ha effekt i genomsnitt. Men forskarna har samtidigt påpekat att det sannolikt inte gäller på arbetsmarknader som den svenska.

TCO har också i en annan rapport prövat om höjd a-kassa leder till längre arbetslöshetstider. I analysen jämfördes arbetslöshetstiderna bland dem som har fackliga inkomstförsäkringar med dem som saknar sådana.

”Bland de med korta arbetslöshetstider finns visserligen såväl pappersindustriarbetare och byggnadsarbetare, vilka saknar inkomstförsäkring, men även journalister, lärare och akademiker, som alla har tillgång till inkomstförsäkringar med högre ersättning än vad a-kassan ger. Längden på arbetslöshetstiderna verkar inte följa ersättningsnivån till de arbetslösa, skriver utredaren Mats Essemyr i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.