Allt fler anställda utan skyddsnät

A-KASSA2013-02-05
Antalet personer som varken har a-kassa eller aktivitetsstöd ökar. Mer än sju av tio arbetslösa och undersysselsatta får ingen ersättning från arbetslöshetsförsäkringen, enligt en rapport från LO.

Antalet arbetslösa och undersysselsatta i landet, som inte har a-kassegrundad ersättning från a-kassa eller aktivitetsstöd, har stigit till över 545 000 personer. Det är en ökning med 110 000 personer, 20 procent, sedan regeringsskiftet år 2006. Samtidigt har antalet som får a-kassegrundad ersättning minskat med över 120 000, enligt rapporten från LO.

”Det här är en följd av regeringens vårdslösa försämring av arbetslöshetsförsäkringen. Framförallt har det blivit svårare för löntagare med svag förankring på arbetsmarknaden och med deltids- och timanställningar att kvalificera sig till ersättning. Men försäkringen har också blivit dyrare och sämre, då avgiften höjts och ersättningen sänkts”, skriver LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson i ett pressmeddelande.

Enligt LOs redovisning var 760 000 personer arbetslösa eller undersysselsatta i oktober 2012, samtidigt som bara 216 000 fick a-kassegrundad ersättning från arbetslöshetsförsäkringen eller via aktivitetsstöd. LO kräver att omställningsförsäkringen förnyas:

”Framförallt behöver reglerna ändras så att fler kan kvalificera sig till ersättning. Individen, nära och kära får nu ta en allt större del av kostnaderna för arbetslösheten, trots att det egentligen handlar om ett samhällsproblem”, skriver Karl-Petter Thorwaldsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.