Regeringen flyttar DO till förort

OMLOKALISERING2013-06-10
Diskrimineringsombudsmannen, DO, ska flytta till någon av Stockholmsförorterna Tensta eller Rinkeby. Det meddelar integrationsminister Erik Ullenhag, FP. DO har cirka 100 anställda.

Regeringen ger DO i uppdrag att förbereda en omlokalisering av myndigheten till Tensta/Rinkeby. I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver Erik Ullenhag att flytten är ett led i arbetet för att lyfta de mest utsatta stadsdelarna:

”Statliga och kommunala institutioner ska finnas närvarande där människor upplever sig som längst bort från samhället. Närvaron av kommunal och statlig förvaltning kan dessutom skapa förutsättningar för lunchrestauranger och annan service i området. Därmed kan flytt av offentlig förvaltning bidra till fler arbetstillfällen och till att stadsdelarnas status höjs.”

Regeringen har anslagit 200 miljoner kronor under två år i stöd till de mest utsatta stadsdelarna. Regeringen vill också pröva att göra det billigare att anställa i dessa stadsdelar genom nystartszoner.

Flytten av DO syftar till att bryta negativa utflyttningsspiraler i ett av de områden där det finns ett utbrett utanförskap, skriver integrationsministern. Stockholms stad har redan beslutat att flytta delar av stadens förvaltning till ytterstadsdelar. Cirka 1 500 jobb kommer därmed att flyttas från innerstaden till förorterna.

”Om alla drar åt samma håll kan vi skapa förändring och en positiv spiral för områdena. Det handlar om åtgärder för att öka områdenas attraktivitet. Från regeringens sida vidtar vi ett antal åtgärder som är inriktade på att skapa en positiv socioekonomisk utveckling och minska boendesegregationen i de mest utsatta stadsdelarna. Flytten av DO är ett led i det arbetet”, skriver Erik Ullenhag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.