Regeringen vill skrota överskottsmål

EKONOMI2015-03-03
Regeringen vill skrota överskottsmålet för statens finanser. I en debattartikel i Dagens Nyheter förordar regeringens ledning en övergång till ett sparande i balans.

I en gemensam debattartikel skriver statsminister Stefan Löfvén, S, finansminister Magdalena Andersson, S, och biträdande finansminister Per Bohlund, MP, att regeringen bestämt sig för att uppdra till Konjunkturinstitutet att utreda ­möjligheterna att byta från överskottsmål till ett sparande i balans.

”Sveriges och andra länders historia har lärt oss att de som behöver samhällets stöd mest också är de som drabbas värst när det offentliga inte klarar att fullgöra sina åtaganden vid lågkonjunkturer eller ekonomiska kriser. Det gäller inte minst barnen, de äldre och de som står längst ifrån arbetsmarknaden”, skriver de tre statsråden.

Enligt regeringen har förtroendet för de offentliga finanserna ökat och behovet av utländsk upplåning minskat sedan överskottsmålet infördes år 1997. För att finanspolitiken ska kunna stimulera ekonomin i lågkonjunktur och bromsa i högkonjunktur är det dags att ta bort överskottsmålet och istället införa ett sparande i balans:

”Eftersom Sverige i nuläget har betydande underskott i de offentliga finanserna vore det tveksamt att bedriva en åtstramande finanspolitik i syfte att nå nuvarande målnivå för att sedan avveckla detta sparande i en situation där konjunkturläget bedöms vara betydligt bättre än i dag. Det skulle innebära en stimulans av ekonomin vid fel tidpunkt och ge en icke-önskvärd ryckighet i finanspolitiken”.

Regeringen hoppas kunna förändra budgetmålen i bred politisk enighet och i debattartikeln skriver ministrarna att samtal löpande kommer att föras med de borgerliga partierna kring processen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.