Fick information om flytt i tidningen

DO2013-06-12
Diskrimineringsombudsmannen ska flytta från Stockholms innerstad till någon av förorterna Tensta eller Rinkeby. Medarbetarna fick reda på beslutet genom medias rapportering.

Enligt Anders Levin, ordförande för ST-avdelningen på Diskrimineringsombudsmannen, fick medarbetarna reda på regeringens beslut via en debattartikel i morgontidningen. Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) valde nämligen att presentera regeringens planer i Dagens Nyheter.

– Vi visste att det pågick förhandlingar om hyreskontraktet. Men när det handlar om beslutet att flytta till Tensta eller Rinkeby har vi inte varit inblandade i någon dialog alls, säger Anders Levin.

Tanken är att Diskrimineringsombudsmannen med sina omkring 100 medarbetare genom flytten ska bidra till att ”bryta negativa utflyttningsspiraler i ett område där det finns ett utbrett utanförskap”. Bland annat räknar regeringen med att flytten ökar behovet av ”servicetjänster” i området – vilket i sin tur genererar arbetstillfällen, skriver Erik Ullenhag.

Anders Levin skulle vilja veta mer om hur regeringen resonerar.

– Om det finns en konsekvensanalys som föregick regeringsbeslutet skulle jag gärna vilja se den.

Själv är han inte övertygad om att regeringen har en sådan.

– De räknar med att vi kommer att handla en massa där. Men vem orkar släpa hem matkassar om vi har långt att pendla? Nästan alla här har med sig lunchlåda hemifrån. Min uppskattning är att det inte handlar om så många kronor.

Han tycker också att man ska se till konsekvenserna för miljön.

– Många medarbetare får mycket längre pendlingsavstånd och det påverkar miljön. Fler tvingas ta bilen i stället för att använda kollektivtrafiken.

Ändå, betonar Anders Levin, är han framför allt kritisk till hur processen har gått till. Enligt honom har medarbetarna inte fått någon information på vägen och ännu mindre bjudits in till dialog i frågan.

– Jag förstår ju också att en flytt kan bli oundviklig om hyrorna bara fortsätter att stiga. Vi har viktigare saker att lägga våra pengar på än höga hyror. Men för att komma till ett bra beslut skulle vi behöva ha en helt annan process.

Senast 31 oktober ska Diskrimineringsombudsmannen redovisa för regeringen hur flytten ska genomföras. Planen är att flytten ska slutföras i samband med att nuvarande hyreskontrakt löper ut 31 december 2014.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Omlokalisering
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.