DO flyttar inte till Rinkeby

FÖRVALTNING2015-02-20
Det blir ingen flytt till Tensta eller Rinkeby för Diskrimineringsombudsmannen, DO. En flytt skulle bli för dyr, och de enda lokaler som hittats anses inte vara tillräckligt tillgängliga för en statlig myndighet.

Regeringens krav att DO ska flytta ut från Stockholms innerstad står kvar, men det är inte längre aktuellt att flytta till Järvaförorterna Tensta eller Rinkeby, uppger SVT.

”Det blev väldigt tydligt att det enda alternativ som fanns dels var dyrt och dels så levde det inte upp till kravet på tillgänglighet, de krav som offentliga lokaler ska ha”, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke, MP, till SVT.

Företrädare för DO har tidigare riktat skarp kritik mot planerna på en flytt till en av de utsatta förorterna. Enligt kritikerna skulle det bli alldeles för svårt att rekrytera personal om de tvingades flytta ut, och att det skulle leda till stor personalomsättning. Enligt ministern har detta inget att göra med de ändrade planerna:

”Nej, tvärtom så förstår myndigheten i den dialogen som jag har haft med dem att det är viktigt att de flyttar, och att det är viktigt att flytten blir kostnadseffektiv”, säger Alice Bah Kuhnke till SVT.

Förre integrationsministern Erik Ullenhag, FP, är kritisk till att regeringen backar.

”Jag tror tyvärr att man har lyssnat på myndigheten i första hand. Det trista när man gör det är att man samtidigt säger till Tensta- och Rinkebyborna att just den stadsdelen är det inget bra att ha en myndighet i”, säger han till SVT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Rapunzel (ej verifierad) tis, 12/08/2015 - 20:49
En sådan flytt måste få kosta. Det för ju andra människor till området, som kommer bidra till arbetstillfällen lokalt, typ lunch och div handel. Det är sådana åtgärder som behövs för att bryta isoleringen av dessa enklaver. Men regeringen är helt enkelt för feg för att ta ett lite obekvämt beslut - då är det långt till allas ansvar om integration. Det går väl alltid att hitta undanflykter när institutionerna gnäller lite - DÅLIGT!!! Men om medarbetarna är rädda för att flytta till Rinkeby kanske DO inte är rätt ställe för dem att jobba på?
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.