Dålig kvalitet kan fälla myndighet

SADEV2012-08-14

Verksamheten inom Sadev, myndigheten för utvärdering av bistånd, har för låg kvalitet. Det anser en arbetsgrupp inom utrikesdepartementet, som vill lägga ned Sadev vid årsskiftet.

Sadev, med sina femton anställda i Karlstad, ska utvärdera det svenska utvecklingssamarbetet. Men enligt en granskning som Statskontoret publicerade i maj har verksamheten varit ineffektiv och haft allvarliga kvalitetsbrister.

Ett problem är den stora personalomsättningen. Erfarna utvärderare har lämnat myndigheten efter kort tid och Sadev har inte lyckats rekrytera motsvarande kompetens.

En arbetsgrupp på utrikesdepartementet drog slutsatsen att det bästa vore att lägga ned snarast, därefter analysera behoven och sedan starta en ny utvärderingsmyndighet.

Både ST och Saco är emot förslaget. Facken håller med om att det behövs en omstart, men anser att det är fel väg att börja med en nedläggning.

– Vi finns ju faktiskt här och har idéer och kontakter, säger ST-företrädaren Agne Sandberg, utvärderare på Sadev. Det vi behöver är förutsättningar för en omstart i Karlstad med en strategisk och kunnig ledning som kan stödja och prioritera.

Enligt Agne Sandberg beror bristerna i huvudsak på den dåliga psykosociala arbetsmiljön. En medarbetarenkät i våras visade mycket låga förtroendesiffror för generaldirektören Gunilla Törnqvist, och facken har uppvaktat utrikesdepartementet för att få hjälp att hitta en lösning.

– Statskontoret lyfte fram ledningsproblemen. Tyvärr ledde den delen av analysen inte fram till några slutsatser eller förslag, säger Agne Sandberg. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA