Datalabb ska mäta resultat i staten

FORSKNING2019-05-29
Ekonomistyrningsverket, ESV, startar ett datalabb för staten tillsammans med forskare vid KTH, RISE och Uppsala universitet. Datalabbet ska främja en datadriven resultatkultur i offentlig sektor.

ESVs nya datalabb ska skapa en ny form av analys- och beslutsstöd för olika nivåer i offentlig sektor. Genom att knyta samman flera befintliga datamängder, och använda metoder för maskin- och djupinlärning, vill ESV skapa ett webbaserat labb med verktyg för sökningar, körningar, analys och visualisering. Projektet medfinansieras av Vinnova.

”Tjänsten utvecklas i första hand för att möta regeringens och myndigheternas behov av information om resultat och utvecklingen inom olika samhällssektorer. Men det skapar också ett stort värde för forskning, media, näringsliv och andra som behöver analysera dessa områden”, konstaterar projektledaren Sven-Olof Junker i ett pressmeddelande.

ESV ska driva projektet tillsammans med forskare från Kungliga Tekniska högskolan, KTH, forskargruppen RISE, som sysslar med oövervakad maskininlärning, och Uppsala universitet. Men ESV vill också samarbeta med andra myndigheter och företag.

”Vi är intresserade av att höra vilka behov och tankar det finns inom området från alla som jobbar med resultat, effektivitet och utveckling inom statsförvaltningen, men även från näringslivet och andra sektorer”, kommenterar Sven-Olof Junker och uppmanar intresserade att kontakta honom.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.