»De är mer eller mindre rättslösa«

FÖRSÄKRINGSKASSAN2011-12-21

På Försäkringskassan i Kalmar arbetar snart ett femtiotal inhyrda. Alla på företag med kollektivavtal, men med sämre löner än de anställda. »Det känns som om vi är ett a- och ett b-lag«, säger en bemanningsanställd.

På Försäkringskassans nationella försäkringscenter i Kalmar arbetar personal från Poolia, Uniflex och Manpower med att handlägga föräldrapenning och beta av balanser för återkrav av bostadstillägg. De första kom i april och de flesta beräknas arbeta minst till sommaren 2012.

− Det värsta är att man känner sig särbehandlad. Anställda och bemanningsanställda på samma enhet kallas till separata möten. Och snart flyttas vi till ett eget hus, separerade från de andra på vår enhet, säger den inhyrda, som vill vara anonym.

De bemanningsanställda har olika villkor beroende på vilket företag de arbetar för. Enligt Kalle Greiff i STs sektionsstyrelse har Uniflexanställda knappt
90 kronor i timmen, vilket motsvarar drygt 15 000 i månaden. Det gäller även en del Manpower­anställda.

− Det är tre till fyra tusen kronor lägre än vad en tjugoåring brukar få som nyanställd, säger han.

Olika lång semester

Han påpekar också att anställda vid myndigheten har bättre villkor, exempelvis fler semester­dagar och bättre arbetstider, tack vare STs kollektivavtal.

− Det blir hårt att sitta kvar när anställda går hem efter halva dagen, som dagen före julafton, säger den bemanningsanställda.

ST markerade att man var oenig med arbetsgivaren när bemanningsfrågan förhandlades.

Kalle Greiff tycker att myndigheten flyr sitt arbetsgivar­ansvar och menar att Försäkringskassan i stället borde ha visstidsanställt.

− De inhyrda är mer eller mind­re rättslösa, då inget fack på Försäkringskassan har förhandlingsmandat för dem. Därför fungerar inte heller de riktlinjer som finns för samverkan vid rekrytering. I stället blir allt en förhandling mellan arbets­givaren och bemanningsföretaget.

Varken Camilla Ödin, platschef på Försäkringskassan i Kalmar, eller Birgitta Lindgren, budgetansvarig chef för avarbetningen av återkrav, vill kommentera de bemanningsanställdas löner. Det är en fråga för bemanningsföretaget, anser de.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Else-Marie Vikström (ej verifierad) sön, 04/15/2012 - 20:12
Detta är ett sätt att försvaga de fackliga organisationerna ! Det är en skamligt att offentliga företag deltar i detta !Ett gott råd till alla anställda på bemanningsföretagen. Organisera er och ställ krav ! så gjorde man i början av 1900 talet när fackföreningarna bildades, så måste ni göra nu också ! Var in te så blåögda. Intressena förnekar sig aldrig, det sa Marx på sin tid, det gäller fortfarqande !

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA