De flesta positiva till nytt förbund

TRIO2003-12-16

Nästa vecka kan ST ta ett viktigt steg mot ett nytt förbund. Då samlas förbundsstämmoombud och distriktsföreträdare för att diskutera Trio-projektets slutrapport. Av de få avdelningar som svarat på Trio-remissen är flertalet positiva till ett nytt förbund.

Nyligen avslutades en remissrunda bland ST-avdelningarna om slutrapporten. Vid denna tidnings pressläggning hade endast 17 av 94 avdelningar lämnat sina svar.

– Vår konferens avslutades i en försiktigt positiv anda, rapporterar ST-ATF om högskoleavdelningens ställningstagande till Trio. I liknande ordalag svarar flera av de elva avdelningar som efter att ha vridit och vänt på frågan ger sin välsignelse till projektet. De fördelar som oftast framhålls är bättre rekryteringsmöjligheter, utökad yrkesbevakning, ökad facklig utbildning och förbundet som en stark röst i samhällsdebatten.

Tre avdelningar säger direkt nej till att ST ska bilda ett nytt förbund tillsammans med HTF, SKTF och Försäkringsanställdas förbund, FF. Det är ST-Skatt, förbundets fjärde största avdelning med 6 700 medlemmar, ST-Konsument samt ST-Forskning och tillväxt.

Avdelningarna på SMHI, Skogsvårdsorganisationen och Riksgäldskontoret är fortfarande tveksamma och tar inte ställning. Förbundets tredje största avdelning, på AMS, tar visserligen ställning för ett fortsatt Trio-arbete, men konstaterar att medlemsopinionen nätt och jämnt väger över till den positiva sidan. Avdelningen ska därför ha ett ombudsmöte i månadsskiftet oktober/november. Mötet ska ge sin rekommendation till kongressombuden inför extrakongressen i december.

Kritikerna inom ST-Konsument och ST-Forskning och tillväxt anser att det nya förbundets storlek inte är någon avgörande fördel. Den senare avdelningen pekar på risken för ökande avstånd inom organisationen och ombudsmannavälde. Ett litet, flexibelt ST bör i stället öka samarbetet med Saco och överlåta opinionsbildningen åt TCO, säger man på Konsumentverket.

Trio kommer inte att minska antalet fackförbund inom den statliga myndighetssfären, framhåller ST-Skatt, som också anser att det saknas ett sammanhållande kitt i ett storförbund. Rollen som statstjänsteman väger tyngre än tillhörigheten till en diffus tjänstesektor, hävdar avdelningen.

Även de som säger ja till Trio påpekar att det finns frågetecken som måste rätas ut. Farhågorna gäller främst ekonomin.

Med oförändrad medlemsavgift får avdelningen en sämre ekonomi, bedömer ST-folket på Vägverket, och ST-Åklagarväsendet räknar med att behöva höja avgiften med 20 kronor eller minska verksamheten. ST-Domstol tycker att löftet om sänkt medlemsavgift är en sanning med modifikation. Vi kommer att behöva ta ut en inte oväsentlig lokal avgift, påpekar man.

Medlemmarna på kronofogdemyndigheterna vill veta om avdelningen kan söka bidrag för de nya uppgifter arbetsplatsavdelningarna får i ett nytt förbund.
Avdelningen på Riksbanken tycker att avgiftskonstruktionen är komplicerad och svårbegriplig för medlemmarna. Riksbanksmedlemmarna befarar också att man inte skulle klara samarbetet med de nordiska kollegorna om avdelningen blir en klubb i en ny regional avdelning – de små förbundsanslagen skulle kräva alltför stora extra uttag av medlemmarna.

ST-Livs undrar för sin del vilken beredskap som finns ifall de tänkta rationaliseringarna och besparingarna på central kanslinivå inte kan genomföras fullt ut.

Ett vanligt krav från de rikstäckande avdelningarna är att de ska få ta del av de kurser och utbildningar som regionkontoren ska svara för.

Andra kritiska synpunkter gäller bland annat:

  • flytten av det nuvarande ST-kontoret i Norrköping till ett gemensamt regionkontor i Linköping (AMS och SMHI).
  • risken att HTF och SKTF får en dominerande ställning, framför allt på bekostnad av de små avdelningarna i ST (ST-Livs).
  • stödet till avdelningsstyrelserna, som är styvmoderligt behandlat, enligt ST-Polisväsende. Avdelningen anser att det behövs en organisation som ”knyter ihop” de statliga verksamheterna, till exempel branschträffar.
  • oklarhet om hur stor a-kasseavgiften blir (ST-Domstol).
  • risk för medlemsflykt på grund av bristande känsla av tillhörighet (ST-ATF).

Projekt för a-kassa, tidning, kansli

De fyra förbunden har satt igång konkreta, gemensamma projekt på flera områden:

  • Lars-Olof Pettersson, tidigare förbundssekreterare i Byggnads, har fått i uppdrag att ge underlag för den regionala organisationen i en gemensam a-kassa. En första rapport kommer i mitten av oktober. Då ska också Ingvar Liljeros, tidigare ordförande i a-kassornas samorganisation, ha undersökt förutsättningarna för ett samgående mellan de fyra förbundens a-kassor (för STs del den del av SeA som ST utgör).
  • En projektgrupp ska planera för en ny förbundstidning. Gruppen består av två förtroendevalda i Trios styrgrupp, chefredaktörerna för de nuvarande fyra förbundstidningarna och konsulten Sören Björklund.
  • En PR-byrå ska i etapper arbeta med processen att genomföra och skapa delaktighet i förändringar, ett nytt förbunds namn och framtoning, webbsatsning samt särskilda satsningar. I juni 2002 ska namn, logotyp mm sjösättas.
  • Kansliorganisationen skärskådas i flera delprojekt, exempelvis ledning, bemanning och personalpolitisk plattform.

Efter förbundens respektive kongresser i december ska en parlamentarisk organisationskommitté tillsättas. Dagens avdelningar och klubbar kommer att uppmanas att diskutera hur de ska verka framöver, i vilken del av organisationen de ska placera sig och hur man ska attrahera nya medlemmmar. 
Budgeten för STs del i detta omställningsarbete är sju miljoner kronor, förutom lönekostnaden för den kanslipersonal som arbetar med frågorna.

Nytt förbund steg för steg

Om Trio-projektet fullföljs kommer det för STs del att ske i följande steg:

18 september

Rådgivande avdelningskonferens

19–20 september

Förbundsstyrelsen beslutar om extrakongress

5–6 november

Förslag till extrakongress beslutas formellt

6–7 december

Extrakongress – första beslut om att delta i bildandet av ett nytt förbund

11–13 juni 2002

Extrakongress – andra och avgörande beslutet

hösten 2002 

Konstituerande kongress för det nya förbundet

1 januari 2003

Startdatum för nytt förbund

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA