De strejkar mot förlängd arbetstid

TYSKLAND2006-03-14

Tyska statstjänstemän ska arbeta upp till två timmar längre i veckan. Det kräver flera tyska delstater. Storfacket Verdi svarar med strejk.

Av:  Christoph Andersson

Högst är strejkviljan i Thüringen. Där vill den konservativa ministerpresidenten Dieter Althaus införa 42-timmars arbetsvecka för alla delstatligt anställda. Facket är mycket kritiskt.

–Ju mer arbetstiden ökar, desto mindre personal behövs, säger Thomas Voss som är ordförande för Verdi i Thüringen. Vi räknar med att 1900 personer förlorar sina jobb om 42-timmarsveckan blir verklighet.

Vill minska offentliga sektorn

I en debattartikel i tidningen Bild am Sonntag hävdar Dieter Althaus att han inte bara vill krympa sin egen delstatsförvaltning, utan hela den offentliga sektorn i Tyskland.

»Vi måste minska antalet anställda«, hävdar han. »Varannan euro har hittills passerat statens händer. Det har hindrat tillväxten och möjligheten att skapa nya jobb i det privata näringslivet«.

Ingen snöröjning på Autobahn

I protest genomför Verdi strategiska strejker. Exempelvis har ett par hundra statsanställda vid Thüringens IT-enhet tagits ut i konflikt. Syftet har varit att störa myndigheternas datakommunikation. Dessutom har facket tagit ut personal vid Thüringens vägverk, med följd att snöröjningen upphört på vissa delar av Autobahn. Men stridsåtgärderna gör inget större intryck på delstatens finansminister Birgit Diezel.

Räknar med lång konflikt

–Vi har under tidigare år tvingats acceptera lönekrav som inte haft täckning i vår budget, säger hon i ett pressmeddelande. Därför måste vi ställa in oss på en lång konflikt.

Situationen är i stort densamma i övriga delstater. Men i västra Tyskland nöjer sig delstaterna med att vilja öka arbetstiden från i genomsnitt 38,5 timmar till 40 timmar i veckan. Hittills har cirka 25000 Verdimedlemmar tagits ut i punktstrejker runtom i Tyskland. Verdi hotar med att utvidga strejkerna inom kort.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA