Delar av E-hälsomyndigheten flyttas

OMLOKALISERING2016-06-14

Regeringen kommer att flytta delar av E-hälsomyndigheten till Kalmar. Omkring 100 befattningar berörs. STs ordförande Britta Lejon är kritisk tilll beslutet. Hon anser att det vore bättre att lokalisera nya myndigheter på orter ute i landet i stället för att flytta befintliga.

E-hälsomyndigheten är belägen i Stockholm och har omkring 140 anställda. I dag aviserade regeringen att man inom kort beslutar att flytta delar av myndigheten till Kalmar.

”Det här är ett led i arbetet för att öka den statliga närvaron i hela landet och se till att staten tar sitt ansvar för ett Sverige som håller ihop. Människor, orter och hela bygder ska inte överges av staten”, skriver statsminister Stefan Löfven i ett pressmeddelande.

Det som ska flyttas är myndighetens säte och de register och it-funktioner som öppenvårdsapotek och vårdgivare behöver ha tillgång till.

ST är kritiskt till beslutet.

– Vi tycker att det är bättre att lägga nya myndigheter på orter ute i landet i stället för att flytta på befintliga. Ska man göra omlokaliseringar på det här sättet förutsätter vi att det finns ett gediget underlag som visar att det kan fungera på lång sikt med exempelvis kompetensförsörjning, säger STs ordförande Britta Lejon.

Hon anser också att man måste ha realistiska förväntningar på vad en omlokalisering kan innebära i form av nya jobb.

– Detta är inte att skapa nya jobb, utan att flytta existerande jobb, det visar inte minst Statskontorets senaste rapport.

Flytten ska enligt regeringen vara genomförd inom två år. Britta Lejon manar till hänsyn mot personalen.

– De måste få tid att tid att ställa om.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Omlokalisering
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA