Deltagare i Sida-kurs nekas visum till Sverige

SIDA2006-04-25

De två journalisterna från Azerbajdzjan var inbjudna till en Sida-finansierad utbildning i Sverige och utbildaren Fojo hade köpt flygbiljetter. Men avresan stoppades – av en norsk ambassad.

Sida finansierar sedan flera år utbildningar för journalister från de före detta sovjetrepublikerna. Syftet är att sprida kunskap om hur medier arbetar i ett demokratiskt samhälle.

Många journalister söker till kurserna, och de ansökningar som bedöms som mest angelägna beviljas. Men nu har två journalister från Azerbajdzjan nekats inresevisum till den utbildning som hålls i maj.

Skärpt praxis efter avhopp

De två sökte visum på Norges ambassad i Azerbajdzjans huvudstad Baku, eftersom Sverige inte har någon ambassad i landet. Orsaken till avslaget var, enligt Johan Forssblad på utbildningsinstitutet Fojo, att Norge skärpt sin praxis för visum sedan en av förra årets kursdeltagare från Azerbajdzjan stannade i Sverige och sökte asyl.

Anledningen till att Norge kan fatta beslut som gäller resor till Sverige är att båda länderna skrivit under Schengenavtalet, vilket innebär att viseringar gäller i hela Schengenområdet.

Finansiären Sida har kontaktat UD och försöker nu, tillsammans med Fojo, lösa problemet genom att låta de två journalisterna resa via Ankara i Turkiet.

–Problemet är att den svenska ambassaden i Turkiet normalt har långa handläggningstider för visum, säger Johan Forssblad.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA