Deltidare ska bli likställda

FÖRMÅNER2003-12-17

Visstids- och deltidsanställda ska inte längre diskrimineras vad gäller sjukpension, semester och avtalspension.

Redan finns två EU-direktiv som säger att visstids- och deltidsanställda ska ha samma förmåner som heltids- och fast anställda. Nästa år kommer två nya lagar med anledning av detta.

På statens sida har redan begränsningskraven i avtalet om löne- och anställningsvillkor tagits bort ifråga om semester och sjukersättning. Avtalspensionen återstår och om den förhandlas som bäst nu. Parterna diskuterar ett avgiftsbestämt system i vilket skillnaden i pensionsförmåner ska bort.

– Förhandlingarna planeras vara klara 2003 och då ska begränsningsreglerna bort för visstids- och deltidsanställda, utom när det gäller förmånsbestämd ålderspension. Det rör den del av pensionen som motsvarar slutlön över ”taket” 7,5 basbelopp (idag 23 500 kronor). säger Elisabeth Sasse, OFR (Offentliganställdas förhandlingsråd).

OFR vill ha bort också den begränsningen men Arbetsgivarverket säger nej. Däremot har parterna enats om att ta bort begränsningskrav för efterlevandepension och sjukpension.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA